Hangi Durumlarda Sezeryan Doğum Yapılmalı

Hasan

New member
Hangi Durumlarda Sezeryan Doğum Yapılmalı
1 ) Normal doğum sırasında rahim kanalı denilen ve bebeğin önce başının girmesi gereken bu kanala bebeğin omzunun, ayaklarının gelerek sağlıklı bir şekilde rahim kanalına girmemesi ve ilerleyememesi durumunda bebek ölümü, anne de kanama oluşması olasılıkları nedeniyle sezeryan doğum yaptırılır.

2 ) Bebeğin içinde bulunduğu plesantanın normalden büyük olması, yerinden ayrılarak doğum kanalını kapatması sonucu bebeğin plesantadan çıkarak rahim kanalına girmesini engelleyen bir surum söz konusu olduğunda sezeryan doğum yaptırılır. Plesantanın normalden büyük olması veya rahim kanalını kapatmış olması ultrason yardımıyla hamilelik döneminde anlaşılabileceği gibi doğum sırasında da anlaşılabilir.

3 ) Bebeğin içinde bulunduğu plesanta, normal doğum sırasında bebekten önce doğum kanalına girerek dışarı çıkar. Bu durum bebeğim içeride nefes alamamasına ve annenin kanamasının başlamasına sebep olur. Bu olumsuz durumlar anne ve bebek sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atar.Doktor bu durumda anneye veya aileye sormadan sezeryan doğum kararı alarak annenin ve bebeğinin sağlığını korumuş olur.

4 ) Bebeğin normal boyutlardan büyük olması, normal bebeklerden ağır olması bebeğin rahim kanalında ilerlemesini zorlaştırır. Bebek plesantadan çıktıktan sonra kısa bir sürede dışarı çıkması gerektiği halde rahim kanalında sıkışır ve uzun süre burada kalabilir. Uzun süre burada kalması sonucu oksijensiz kalarak ölebilir. Doktor bebeğin sağlığını korumak için sezeryan doğum kararı verebilir.

5 ) Anne adayı çoğul gebelik yaşıyorsa doğum sezeryan olarak yapıtrılır. Bu sayede hem anne hemde bebekler sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilirler.

Anne adayları genel olarak normal doğum yapan kişilerden duydukları doğum sancılarının şiddetinden korktukları için, doğum sırasında oluşabilecek olumsuzlukların anne adaylarının panik seviyelerini ve hormonal düzeylerini olumsuz olarak değiştireceğinden korkmalarından, doğum sırasında acı çekeceklerini düşündüklerinden normal doğum yerine sezeryan doğum istemektedirler. Doktorun olumlu onay vermesi durumunda bebek gelişimini tamamladığı 36 . haftadan itibaren sezeryan doğum gerçekleşebilir. Sezeryan doğum bazı durumlarda 6. Ayda, 7. Ayda zorunlu olarak yapılabilir. Bu durumda bebekler gelişimlerine 9. Aya kadar küvözde devam ettirilir.
 
Üst