“Hobbit” Serisinin İzleyiciye Kendini Sevdirmiş Birbirinden Yiğit Karakterleri

KozmikRüya

New member
‘Yüzüklerin Efendisi: Beklenmedik Yolculuk’ isimli kitap 2001’de direktör Peter Jackson tarafınca tıpkı adla beyaz perdeye uyarlanmış ve gayet beğeni toplamıştı. Öbür iki kitap için de sinema çeken Jackson, son ‘Yüzüklerin Efendisi’ sinemasından 9 sene daha sonra ‘Hobbit’ yapıtlarını de sinemaya uyarladı lakin birinci sinemalar kadar beğenilmedi. Lakin bu sinemaların beğenilen bir yanı vardı ki karakterleri. Biz de bu karakterlerin iç dünyasına bir bakış sağladık ve sizin için beğenilme sırasına bakılırsa sıraladık.
👇


Not: Spoiler içerir.


Kaynak: https://collider.com/the-hobbit-memor…

Fantastik kurgularıyla bilinen J. R. R. Tolkien’ ın 1954’te yayınlanan “Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği” bu üçlemenin birinci yapıtıdır ve fantastik bir dünyanın kapılarını okuyucuya açar.


Ejderhalar, cüceler, elfler, ve büyücüler üzere farklı ögelerle karşımıza çıktığından, fantastik eser sevenlerin çok sevdiği bir seri ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘Hobbit’.


“Yüzüklerin Efendisi” serisinden daha sonra çıkan “Hobbit” serisi ise bu en başta bu maceranın nasıl başladığını gözler önüne seriyor.


‘Hobbit’ serisi Birinci seriden 9 yıl daha sonra seyircinin karşısına çıktı. ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesinden çok öncesini anlattığından izlerken ‘Hobbit’ serisiden başlamak izleyecekler için daha gerçek olacaktır.


Ancak daha sonradan gelen bu sinemalar makûs yapım niçiniyle düzgün çekilemedi ve “Yüzüklerin Efendisi” kadar beğenilmedi.


‘Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri’ filmindilk evvel, Peter Jackson’ın ‘Hobbit’ sinemaları, J. R. R. Tolkien’in yapıtlarının en makus çağdaş uyarlaması olarak kabul edilmişti. Jackson’ın Guillermo del Toro’dan fecî bir yapım devralması niçiniyle, sinemalar çok uzun, hususlar fazlaca dağınık ve çok CGI’dan muzdarip olan bir seri maalesef “Hobbit”.


Filmlerin övgü aldığı bir nokta var ki karakterleri.


Bir yahut iki eski karakter haricinde, oyuncu takımının birden fazla yeni yüzlerdi ve kendilerini izleyicilere sevdirmek için oldukca çalışmak zorundalardı. Yürekten performans sergileyen fantastik aktörler yahut uygulanılan stratejiler yardımıyla de bunu başardılar.

Biz de ‘Hobbit’ serisinin en sevilen karakterlerini sizin için sıraladık.


10. Beorn


Azog’dan kaçan Gandalf, topluluğu form değiştiren Beorn’un konutuna gerçek yönlendirir. Kendisi kimi vakit şahane bir adama, kimi vakit de kocaman bir ayıya dönüşür. Cücelerden epey hoşlanmasa da, onu atalarından kalma dağ konutundan kovdukları için orklardan daha fazla nefret eder.


Beorn, rolü küçük olsa da, insan ve tabiatın ahenk ortasında ülkü bir hayatı simgeliyor diyebiliriz.


Kendi himayesindeki hayvanlara epey ihtimamlı davranır ve toprağına ziyan vermeye kalkışanlarla savaşmaktan korkmaz. Ne yazık ki maalesef Beorn’a “Beş Ordunun Savaşı” sinemasında Bolg’u öldürerek halkının intikamını alma bahtı verilmese de, kendisi bir daha de bütün bir orduyu gaza getirmeyi başarır.


9. Bofur


Bofur, Bifur’un kuzeni, Bombur’un kardeşi ve samimi bir cücedir. Hoş bıyığı ve şapkasıyla bir arada Bofur’un pak kalbi, üçlemenin en kıymetli anlarından birini gözler önüne serer. ‘Hobbit: Beklenmedik Yolculuk’ sinemasında Bilbo neredeyse kümesi terk ederken Bofur onu yakalar ve ortalarında samimi bir konuşma geçer.


Bofur, bu konuşmadan daha sonra cücelerin Bilbo üzere bir yuvaya sahip olmadığını fark eder ve bu durum ona seyahate devam etmesi için güç verir.


Bizi seyahatin öncesine götüren bu sinema, cüceler Ayrıkvadi’deki elflerin ziyafetini mahvederken Bofur’un bu esnada eğlenceli bir müzik söylemiş olduği sahne ile Bofur’u akıllara şirin bir karakter olarak kazıdığını da söylemeden geçmeyelim.


8. Balin


Yönetmen Jackson’ın hayranları, Balin’i Gimli’nin Moria’yı geri almaya çalışan kuzeni olarak hatırlayacaktır. Cüce topluluğunun Yalnız Dağ’ın (Erebor) altında yaşadığını hatırlayan tek cüce olan Balin, Thorin’in sağlam danışmanı ve arkadaşı olarak karşımıza çıkar. Balin’in kıssadaki rolü Bilbo’yu ve seyirciyi Thorin’in geçmişi hakkında bilgilendirmek diyebiliriz.


Balin, öbür cücelere nazaran daha fazla ekran mühletine sahip ve muhtemelen uzun sakalıyla en klasik cüce görünümlü kişi.


Bilbo ile sık sık birebir karede görmek mümkün ve yaşı niçiniyle cüceler ile ortalarında büyükbaba-torun gibisi bir münasebet gelişiyor. Ortalarındaki bu duygusal bağ Balin’in başına gelenleri hatırladığınızda Bilbo’yla vedalaşmalarını daha hüzünlü kılabilir.


7. Boz Radagast


Dünyayı Sauron’dan korumak için gönderilen beş büyücü içinde en sıradışı olanı Kahverengi Radagast’tır. Radagast ormanları ve hayvanları hücumlara karşı korur. Bu, Dol Guldur’un harabelerindeki Necromancer’ı keşfetmesini sağlar.


Radagast, başka sihirbazlara nazaran daha garip bir sihirbaz olarak karşımıza çıkar.


Radagast’ın hayvanlara olan sevgisi kalpleri ısıtan çeşitten. “Dr. Who” dizisinin yıldızı Sylvester McCoyis’in başarılı oyunculuğu, Radagast’ın ortasındaki gücü keşfetmemize yardımcı olur. Sinemada birkaç sefer Gandalf’ın yardımına yetişir ve Gandalf’a yeni bir asa bile verir.


6. Dain Demirayak


Demir Dorukların Efendisi, Thorin’in kuzeni ve birfazlaca savaşın gazisidir. Thorin Yalnız Dağ’ı bir daha ele geçirdiğinde, Dain’e onu istilacılardan ve elflerden korumak ismine bir cüce ordusu getirmesi için haber gönderir. Beş ordunun savaşı ve Thorin’in vefatından daha sonra Dain, “Dağın Altındaki Yeni Kral” olarak taç giyer.


Dain izleyiciyi üzerinde tesir bırakacak devasa bir aksiyon sahnesine sahip, lakin dövüş maharetleri, savaşan bir domuz ve Dain’in akla yatkın hali yardımıyla.


Billy Connolly, bir elf hükümdarına ‘sivri kulaklı prenses’ demekten çekinmeyen bir cücedir ve onun bu biçimdesine hamasetli olması Thorin’in boğuştuğu binlerce fikir içinde bir umut ışığı olur. Ne yazık ki, oyuncu Connolly ağır makyajı kaldıramaz ve bu yüzden Dain’in sahnelerinin birçok makûs yapılmış CGI ile tamamlanır.


5. Bard


Smaug’u öldürmeyi başaramayan Dale Lordu Girion’un soyundan gelen Bard, gemici olarak çalıştığı Laketown’da yaşar. Laketown Efendisi, çocukları için sesini çıkarmasa da, siyasi bir rakip olarak gördüğü Bard’dan nefret eder. Bilbo ve cüceler geldiğinde ise işler daha da karmaşık hale gelir.


Bard’ın rolü, “Yüzüklerin Efendisi” serisindeki Aragorn’un rolüne pek emsal bir rol.


Bard’ın soyu geçmişteki çağdaş bir önder olan büyük bir hükümdarın soyuna dayanır. Ayrıyeten ailesiyle olan bağlantısı yardımıyla kendi kişiliğini oluşturma bahtına da sahip olan bir adamdır. Luke Evans, olağan bir hayat isteyen lakin daima maceraya atılan genç bir adam olarak ise sağlam bir performans sergiliyor.


4. Thorin Oakenshield


Büyükbabasının mevti ve babasının ortadan kaybolmasıyla Thorin Oakenshield, Yalnız Dağ’ın legal varisi olur. Ne yazık ki gururu ve elflere karşı güvensizliği niçiniyle epey az arkadaşa sahiptir. tıpkı vakitte, doğuştan hakkını geri kazanmak ve sağa sola savrulmuş halkına bir konut vermek için her şeyi riske atmaya hazırdır.


Thorin’in sinemadaki tasviri kitaplardakinden daha karamsar.


Ancak ‘Beklenmedik Yolculuk’ sinemasında Bilbo’yu arkadaş olarak kabul ettiğinde samimi bir sahne gözler önüne serer. Richard Armitage oyunculuğuyla, Thorin’in karakterini her açıdan görmemizi sağlıyor ve dahası Thorin’in öfkesi özgür kaldığı her an daha da yükseleyor gözümüzde. Senaristler Thorin’in kıssasından o kadar epey keyif almış olmalılar ki, ‘Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları’ sinemasından başlayarak Thorin karakteri neredeyse üçlemenin ana karakteri haline geldi.


3. Thranduil


Legolas’ın babası ve Mirkwood’un hükümdarı Thranduil, topraklarını dışarıdan soyutlayan ve hudutlarının haricinde neler olup bittiğini umursamayan bir hükümdar. Lakin, ejderhanın mevt haberi ona ulaştığında, Laketownerkeklerinı yiyecek ve askerlerle desteklemeye masraf. Ancak natürel ki kendisininbir kaidesi vardır; Bard’ın uzun vakittir imrendiği beyaz kıymetli taşları almasınayardım etmesini ister.


Thranduil’i bu kadar alımlı kılan şey, şimdiki halini şekillendiren travmatik geçmişidir.


Karısını orklara kaptırmanın yanı sıra, ejderhalarla savaşırken aldığı yaraları gizlemek için sihir kullanır. Aktör Lea Pace ağzından çıkan her kelimeyi o denli tesirli rolüne aktarır ki, bu da Thranduil’i yaşadığı acılardan dolayı içine kapanan bir karakter olarak izleyiciye sunar.


2. Smaug


Hobbitlerin birinci etapta meskenlerinden kovulmalarının sebebi kuzeyin son büyük ejderi olan Smaug’dur. Thorin’in büyükbabasının hazinesi ile kandırılarak Yalnız Dağ’a getirilen Smaug hazineyi kendisininmiş üzere sahiplenir ve Dale krallığını büyük ölçüde yok eder. Cüceler, Arkenstone’u Smaug’un hazinesinden çalmak için geri döndüğünde, Smaug tüm gazabıyla uyanır.


Smaug, sinemanın en büyük ejderhalarından biridir ve sinema onu tüm görkemiyle gözler önüne serer.


Bu, timsahları taklit eden, kertenkeleleri gözlemleyen ve ejderha için Hareket Yakalama (3 boyutlu modelleme için insan yahut hayvanların hareketlerini kaydettikten daha sonra dijital ortama aktarılması) sağlayan Benedict Cumberbatch’e ne kadar teşekkür etsek az. Ayrıyeten yeterli seçilmiş diyaloglar ve Bilbo ile ikonik müsabakasının kitaba sadık kalınarak yaratılması yardımıyla Smaug’un zekasını da görmüş oluyoruz.


1. Bilbo Baggins


Bu öykünün Bilbo’su birinci vakit içinderda ‘Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği’ sinemasında karşımıza çıkandan epeyce farklı bir karakter. Ian Holm’un canlandırdığı macera sever muharririn tersine, Martin Freeman’ın Bilbo’su asla bir maceranın hayalini kurmayan utangaç bir Hobbit’tir. Fakat, yavaş yavaş yüreğini toplar ve seyahat bitmeden gerçek bir hırsıza dönüşür.


Freeman’ın sessiz oyunculuğu bu sinemalarda göze çarpıyor.


Sadece gözlerini yere çevirerek ya da dudaklarını bükmesiyle, Bilbo’nun o anda hissettiği her türlü duyguyu harika bir biçimde yansıtıyor. Kıssası sinemanın alt mevzuları içinde kaybolurken, ‘Hobbit: Beş Ordu’nun Savaşı’ sineması, Bilbo’nun bu çatışmaya bir son vermek için ömrünü riske atmaya istekli olduğunu gösterir ve seyirciye uygun kalpliliğini ve özverililiğini hatırlatır. Ve natürel bizlerin de Bilbo’nun karakterine dair bir şeyler öğrenmesine yardımcı olur.
 
Üst