1993, AFSPA, Manipur Naga MLA Awangbow Newmai Rahul Gandhi Fotoğraf Çekimlerinde Hatırlatma Kaydırma

KozmikRüya

New member
Naga Halk Cephesi Milletvekili Awangbow Newmai, Rahul Gandhi'nin siyaset yapmaması gerektiğini, çözümler önermesi gerektiğini söyledi

Delhi/İndira Gandhi:

Manipur'daki Naga Halk Cephesi'nden bir bakan ve milletvekili, etnik gerginlikler ortasında siyaset yapmak için Manipur'u ziyaret eden Kongre Milletvekili Rahul Gandhi'nin “aldatmacasını” eleştirdi.

Su Kaynakları Bakanı Awangbow Newmai, 1993 yılında başlayan ve yedi yıl süren Naga ve Kuki kabileleri arasındaki çatışmaya işaret ederek, Kongre'nin o dönemde barışı sağlamak için hangi adımları attığını sordu.

Eyalet başkenti Imphal'da hükümet yardımlarının dağıtımını kutlamak için düzenlenen etkinlikte halka hitap eden Tamei seçim bölgesi Naga Halk Cephesi (NPF) Milletvekili, bazı liderlerin etnik gerginliğin kökenine bakmadan Manipur sorununu siyasallaştırmalarının talihsiz olduğunu söyledi.

“Birlikte yaşamak zorundayız çünkü siz barışı istediğiniz kadar ben de barış istiyorum. Bunu siyasallaştırmak yerine, birlikte temel nedeni bulalım, nadir görülen hastalığı teşhis edelim ve tedavi etmeye çalışalım,” dedi Bay Newmai. NPF, Manipur'daki iktidardaki BJP'nin müttefikidir. “Başkalarını 'hiçbir şey bilmiyorsun' diyerek suçlayanlar gerçekten barıştan yana değiller.”

Lok Sabha'daki Muhalefet Lideri Bay Gandhi, bu haftanın başlarında Manipur'un Jiribam, Churachandpur, Moirang ve Imphal bölgelerine giderek yardım kamplarındaki insanlarla görüştü. Muhabirlere konuyu siyasallaştırmak istemediğini söyledi, ancak Vali Anusuiya Uikey ile yaptığı görüşmede Kongre'nin “kaydedilen ilerlemeden memnun olmamasından” duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Haberler'de Son Dakika ve Haberler

Kongre Milletvekilinin Manipur'a üçüncü ziyareti, Mayıs 2023'te vadide baskın olan Meitei topluluğu ile Manipur'un bazı dağlık bölgelerinde baskın olan ve İngilizlerin sömürge döneminde verdiği bir terim olan Kukiler olarak bilinen yaklaşık iki düzine kabile arasında başlayan etnik şiddetten bu yana gerçekleşti.

Genel kategori Meiteiler, Planlanmış Kabileler kategorisine dahil edilmek isterken, komşu Myanmar'ın Chin Eyaleti ve Mizoram'daki insanlarla etnik bağları paylaşan yaklaşık iki düzine kabile, Manipur'dan ayrı bir idari yapı istiyor.

“Birbiri ardına Kongre liderleri Manipur'a gelip barıştan bahsediyor. Bir yardım kampında mağdur bir kişinin elini tutmak, bir fotoğraf çekmek ve bunu medyaya göstermek barışı getirmeyecek – eğer gerçekten nerede yanlış yapıldığını bulmak için birlikte çalışmazsak,” dedi Naga Milletvekili Bay Newmai.

“Bunu duymadım mı bilmiyorum ama Manipur'a gelen tüm bu Kongre liderleri temel mesele hakkında tek bir kelime etmediler – nasıl oldu, neden oldu, nasıl ele alınabilir? Sadece liderleri suçluyorlar; sadece Başbakanı suçluyorlar. Hiçbir öneri getirmiyorlar. Öneri getirmeye cesaret ederlerse, bize geçmişte ne yaptıklarını anlatın.

“1993'te ne yaptılar? Başbakan o zaman ziyaret etti mi? Pişmanlıklarını dile getirdiler mi? Eğer barıştan bahsetmek istiyorlarsa, geçmişte ne yaptıklarını bize anlatsınlar? Parlamentoda, kayıtlara geçmesi için, bizi yetersiz olmakla suçladığınız ne yaptınız?” dedi Bay Newmai, 1993'te başlayan ve yüzlerce can kaybına yol açan Kuki-Naga etnik çatışmasına atıfta bulunarak.

Naga Milletvekili, Bay Gandhi'nin yardım kamplarına yaptığı ziyarete atıfta bulunarak, Bay Gandhi'nin “temel sorunlar” hakkında tek bir kelime etmediğini ve bunun yerine fotoğraf çekimleriyle meşgul olmayı tercih ettiğini söyledi.

“Sadece siyaset yapmak, bir yardım kampındaki bir anneyle fotoğraf çektirmek ve 'Bunu görüyorum ama sen görmüyorsun' demek çok büyük bir yalan. Biz buradayız; 1. Günden itibaren gece gündüz elimizden geleni yapıyoruz. 1993'teki (etnik şiddet) olayla karşılaştırıldığında, bu çatışma birkaç ay sonra büyük ölçüde azaldı. Bunu beklemiyordum çünkü etnik bir çatışma olduğunda bunun hemen bitmeyeceğinden korkuyorum. Bunu 1993'te gördük.

“1993'te başlayan şey yedi yıl sürdü. Dışarı çıkamadık. Korktuk. Kukiler de korktu. O zamanlar bize güvenli bir geçiş sağlamak için herhangi bir çaba var mıydı? Prefabrik evleri unutun, yardımı unutun. Parlamentoda halkla dayanışma göstermek, acılarını tanımak için tek bir kelime bile söylediler mi?

“O zamanlar hiçbir şey yapmadılarsa, bugün neden parlamentoda bağırıyorlar? Onlar aynı liderler, miras, Kongre'nin mirası. Ben şahsen unutamam veya affedemem. 1958'de çıkarılan bir yasa, AFSPA dedikleri, Silahlı Kuvvetler (Özel Yetkiler) Yasası – belki de dünyada şu anda böyle bir yasa yoktur… Gerçekten barışı vaaz etmek istiyorlarsa, gerçekten insanlıktan bahsetmek istiyorlarsa, yaklaşan parlamento oturumunda Kongre'nin 'Bu yasayı getirdiğimiz için pişmanız' demesine meydan okuyoruz… Dünyada böyle başka bir yasa var mı? Bu yasayı kim getirdi?” dedi Bay Newmai.

“Ama buraya gelip halkı sevdiklerini gösteriyorlarmış gibi yapıyorlar. Aynı partinin aynı liderleri değiller mi, sanki biz sağır ve körmüşüz gibi?” diye ekledi.

Tartışmalı AFSPA yasası, güvenlik güçlerine “rahatsız bölge” ilan edilen her yerde serbestçe faaliyet göstermeleri için kapsamlı yetkiler veriyor; AFSPA'nın yürürlükte olduğu bir bölgedeki hiçbir askeri personel, Merkez'in onayı olmadan kovuşturulamaz. Manipur'un tepe bölgeleri isyancı faaliyetleri nedeniyle AFSPA kapsamındayken, BJP'nin iktidara gelmesinden bu yana geçen sekiz yılda durum iyileştikten sonra yasa vadi bölgelerinden kaldırıldı.

Yüksek Mahkeme'ye, 2000-2012 yılları arasında Manipur'da gerçekleşen 1.500'den fazla yargısız infazın soruşturulması yönünde talimat verilmesi talebiyle çok sayıda dilekçe verilmişti.

“Eğer gerçekten barış istiyorlarsa, bize yapıcı önerilerde bulunun, barış ve anlayış getirmek için birlikte çalışalım. Manipur'da zaman zaman sürekli yaşananların temel, çekirdek sorunu yasadışı göçtür. Bu, dünya çapında bilinen bir sorundur. Sadece Kongre bunu bilmiyor. Hiçbir zaman bundan bahsetmediler. Rahul Gandhi iki-üç kez ziyaret etti. Yasadışı göçmenlerden ve onları durdurmanın yollarından hiç bahsetmedi. Bu konuda hiçbir şey söylemedi. Manipur, uyuşturucu kaçakçılığının ve haşhaş ekiminin merkezi olmuştur. Bu, temel sorun haline geldi. Bu konuda bir şey söyledi mi? Hayır,” dedi Bay Newmai.

Manipur hükümeti, son yıllarda tepelerde 20.000 dönümden fazla haşhaş ekim alanını yerle bir ederek 'uyuşturucuyla savaş' kampanyasını yürütüyor. Merkez ayrıca Manipur bölümünden başlayarak Myanmar ile gözenekli sınırı çitle çevirmeye karar verdi. Her iki ülkeden vatandaşların belirli bir mesafeye kadar birbirlerinin topraklarına belgeler olmadan girmelerine izin veren serbest dolaşım rejiminin (FMR) kaldırılması da bir diğer tartışmalı konu.

“Yani ya Manipur olayından habersizler ya da bütün bu meseleleri mühendislikle çözenler onlar… Parlamentoda gerçekten barış istiyorlarsa, geçmişte yapmadıklarından dolayı pişmanlıklarını dile getirmeliler” diye ekledi.

Bay Gandhi, Imphal'daki ziyareti sırasında muhabirlere eyaletteki durumda pek bir iyileşme olmadığını söylemişti. “Sorun başladığından beri buraya üçüncü kez geliyorum ve bu çok büyük bir trajediydi. Durumda bir miktar iyileşme bekliyordum ancak belirgin bir iyileşme görmeyince hayal kırıklığına uğradım,” demişti.

Etnik şiddet nedeniyle 220'den fazla kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 50.000 kişi ülke içinde yerinden edildi.

Kuki kabileleri, Manipur'dan ayrı bir yönetim veya “Kukiland” oluşturulmasını istiyor. Kukiler, onlarca yıldır bu talebi gerçekleştirmek için çalışıyor ve komşu Mizoram ve Myanmar'ın Chin Eyaletindeki kabilelerle etnik bağları olan dağınık kabileler için bir vatan ihtiyacından bahsediyor.

Churachandpur merkezli Yerli Kabile Liderleri Forumu (ITLF) ve Kangpokpi merkezli Kabile Birliği Komitesi (CoTU) gibi Kuki grupları ve 10 milletvekili, ayrı bir yönetim çağrısına katıldı – bu talep, operasyonların askıya alınması (SoO) anlaşmasını imzalayan 25'ten fazla Kuki-Zo isyancı grubu tarafından da dile getirildi. Bu tek talep, Kuki isyancı gruplarını, 10 Kuki-Zo milletvekilini ve sivil toplum gruplarını aynı sayfada buluşturdu.

Meitei örgütleri, Mayıs 2023'te başlayan şiddet olayları sonucunda Kukilerin ayrı bir yönetim kurma iddiasının büyük bir yalan olduğunu, zira SoO gruplarının Mayıs 2023'ten önceki yıllarda Kuki siyasetçileri ve sivil toplum örgütleriyle birlikte devleti parçalamak için çalıştığını söylüyor.