Aditya-L1 Havalanıyor, Uzayda Hindistan İçin Güneşli Günler Önde

KozmikRüya

New member
Lagrange 1. noktaya yolculuk yaklaşık 125 gün sürecek.


– Sriharikota:

Ayın güney kutbu yakınına başarılı bir yumuşak iniş gerçekleştiren tek ülke olarak tarihin senaryosunu yazan Hindistan, Cumartesi günü Aditya-L1 misyonunun başlatılmasıyla uzay araştırmalarına bir yenisini daha ekledi.

Hindistan’ın ilk güneş enerjisi uzay gözlemevi görevi, Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden Polar Uydu Fırlatma Aracı (PSLV) XL ile başlatıldı. Aditya-L1’in ayrılmasının yaklaşık 63 dakika sürmesi bekleniyor.

Aditya-L1, Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon km uzaklıktaki güneş-dünya sisteminin Lagrange noktası 1 (L1) çevresindeki hale yörüngesine yerleştirilecek. L1’e yolculuk 125 gün sürecek.

Matematikçi Joseph Louis Lagrange tarafından keşfedilen Lagrangian noktaları, uzayda iki nesne arasında etkili olan yerçekimi kuvvetlerinin, uzay aracının minimum yakıt tüketimi ile sabit bir konumda kalabileceği şekilde birbirini dengelediği yerlerdir.

L1 noktası, güneş gözlemleri için Lagrangian noktalarının en önemlisi olarak kabul edilir.

ISRO’ya göre misyonun temel hedefleri koronal ısınmayı ve güneş rüzgarı ivmesini anlamak; koronal kütle püskürmesinin (CME), işaret fişeklerinin ve dünyaya yakın uzay havasının başlatılmasını anlamak; Güneş atmosferinin kuplajı ve dinamiği hakkında bilgi edinmek; ve güneş rüzgarı dağılımı ve sıcaklık anizotropisi (farklı yönlerde eşitsizlik) hakkında daha derin bir anlayışa sahip olmak.

Güneş rüzgarı, güneşin koronasından veya en dış atmosferinden sürekli bir proton ve elektron akışını ifade ederken, koronal kütle püskürmeleri, güneşten fırlatılan koronal plazma ve manyetik alan çizgilerinin büyük miktarda dışarı atılmasıdır.

Aditya-L1, güneşin detaylı bir çalışmasını yürütmek için yedi farklı yük taşıyor; bunlardan dördü güneşten gelen ışığı gözlemleyecek, diğer üçü ise plazma ve manyetik alanların parametrelerini yerinde ölçecek.

Birincil yük olan Görünür Emisyon Hattı Coronagraph, L1 çevresindeki yörüngeye ulaştıktan sonra analiz için yer istasyonuna günde 1.440 görüntü gönderecek.
 
Üst