Bay 'BRICS', “BRICS, Çin ve Hindistan Ciddileşene Kadar Periler İçindir” Diyor

KozmikRüya

New member
BRIC kısaltmasını ortaya atan eski Goldman Sachs ekonomisti, Reuters'e verdiği demeçte, BRICS grubunun ABD dolarına meydan okuma fikrinin, Çin ve Hindistan bu kadar bölünmüş kaldığı ve ticaret konusunda işbirliği yapmayı reddettiği sürece perilerin işine yarayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS liderlerinin zirvesini, Batı'nın Rusya'yı Ukrayna üzerinden izole etme girişimlerinin başarısız olduğunu ve Rusya'nın Asya'nın yükselen güçleriyle bağlar kurduğunu göstermek için kullanıyor.


O dönem Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jim O'Neill, 2001 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in devasa büyüme potansiyelini ve bunları da kapsayacak şekilde küresel yönetişimde reform yapılması gerektiğini vurgulayan bir araştırma makalesinde BRIC terimini tanıttı.

“BRICS'in gerçek bir küresel ekonomi kulübü olabileceği fikri, açıkçası G7 gibi perilerin de içinde olduğu bir fikir ve kendilerini bir tür alternatif küresel şey olarak görmeleri çok rahatsız edici, çünkü O'Neill, Reuters'e “Bunun kesinlikle mümkün olmadığını” söyledi.

“Bana öyle geliyor ki bu, gelişmekte olan önemli ülkelerin, özellikle de Rusya gibi gürültülü ülkelerin ve aynı zamanda Çin'in temelde bir araya gelip, ABD ve Çin'in dahil olmadığı bir şeyin parçası olmanın ne kadar iyi olduğunu vurgulayabileceği sembolik bir yıllık toplantı gibi görünüyor. “Bu küresel yönetişim yeterince iyi değil.”

“Bay BRICS'in sonsuza kadar alnıma damgalanacağını” itiraf eden O'Neill, BRICS'in bir grup olarak son 15 yılda çok az şey başardığını söyledi.

Tıpkı Batı'nın Çin, Hindistan ve daha az ölçüde Rusya ve Brezilya olmadan gerçek anlamda küresel sorunları çözmesinin mümkün olmadığı gibi, ABD ve Avrupa olmadan gerçek anlamda küresel sorunları çözmenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

BRICS grubu, Rusya, Hindistan ve Çin arasındaki toplantılardan doğdu ve daha sonra daha resmi olarak toplanmaya başladı; sonunda Brezilya, ardından Güney Afrika, Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de eklendi. Suudi Arabistan henüz resmi olarak katılmadı.


Grup, satın alma gücü paritesine göre şu anda dünya nüfusunun yüzde 45'ini ve ekonomisinin yüzde 35'ini oluşturuyor; ancak Çin, ekonomik gücünün yarısından fazlasını oluşturuyor.

Putin Çarşamba günü zirveyi 30'dan fazla devletin gruba katılmaya ilgi duyduğunu ancak herhangi bir genişlemede denge kurmanın önemli olduğunu söyleyerek açtı.


O'Neill, BRICS'e daha fazla üye getirmenin başarıyı daha da zorlaştıracağını söyledi.

Dolar mücadelesi mi?

Rusya, BRICS ülkelerini uluslararası ödemeler için Batı yaptırımlarına karşı bağışık olacak alternatif bir platform oluşturmaya ikna etmeye çalışıyor.

67 yaşındaki O'Neill, finans sektörüne başladığından beri insanların doların alternatifleri hakkında konuştuğunu ancak dolara meydan okuma potansiyeli olan hiçbir ülkenin bunu ciddi olarak yapacak bir şey yapmadığını söyledi.


Herhangi bir BRICS para biriminin büyük ölçüde Çin'e bağımlı olacağını, Rusya ve Brezilya'nın ise bunun önemli bir parçası olmayacağını söyledi.

“Ekonomik konularda gerçekten ciddi olmak istiyorlarsa, neden aralarında daha az tarifeye dayalı ticaret peşinde koşmuyorlar?” O'Neill dedi.

“Gerçekten önemli olan iki ülkenin (Çin ve Hindistan) sürekli birbirleriyle etkili bir şekilde yüzleşmek yerine gerçekten bazı konularda anlaşmaya varmaya çalıştıklarına dair işaretler gördüğümde BRICS grubunu ciddiye alacağım.”

Hindistan, on yıllardır süren sınır anlaşmazlığının 2020'de sınır muhafızları arasında çatışmaya dönüşmesinden bu yana Çin'in ülkedeki yatırımlarını engellemeye çalıştı. İki ülke, Çarşamba günü beş yıl aradan sonra yaptıkları ilk resmi görüşmelerde işbirliğini geliştirme sözü verdi.


Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Putin'e uluslararası durumun kaosla boğuştuğunu ancak Pekin'in Moskova ile stratejik ortaklığının bir yüzyılda görülen en önemli değişikliklerin ortasında istikrarı sağlayan bir güç olduğunu söyledi.

O'Neill, ABD ve Çin'in son on yılın ortasından bu yana içe kapanmaları nedeniyle G20'nin gerçek anlamda küresel yönetimin temel unsuru haline gelmeyi başaramadığını söyledi. BRICS'in net hedeflerden yoksun olduğunu ve bulaşıcı hastalıklara karşı aşı veya ilaç bulmak veya iklim değişikliğiyle mücadele gibi insanlık için önemli konuları ele alması gerektiğini söyledi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst