Bu Altcoin Yüzde 110.000 Yaptı, daha sonra Çakıldı! İşte Gerisindeki

SessizGozler

New member
Bir gazeteci ve teknoloji uzmanı tarafınca yakın vakitte yayınlanan bir podcast dizisi, 2021’de yatırımcılardan 3 milyon doların üzerinde para çeken Squid Game altcoin projesinin gerisindeki dolandırıcının izini sürüyor.

Squid Game, ‘rug-pull’unu hatırlayalım

Kriptokoin.com
’dan takip ettiğiniz üzere, 2021’de tanınan Kore Netflix dizisi Squid Game’in doruk noktasında, kripto para dolandırıcıları satışları artırmak ve maksimize etmek için programın ismini taşıyan bir token başlattı. Hareket o kadar başarılıydı ki BBC, CNBC ve Yahoo üzere tanınmış medya kuruluşları bile dikkat çekti. Sonuç olarak, SQUID tokeni 2,860 dolara fırladı ve akabinde sıfıra düşerek yatırımcıların hesaplarından 3,3 milyon doları sildi.

Bir bildiriden altcoin dolandırıcısının izi sürülüyor

Gazeteci Janhoi MacGregor ve teknoloji uzmanı Ciaran O’Connor tarafınca yakın vakitte yayınlanan bir podcast dizisi dolandırıcılığa ışık tutuyor. Dolandırıcının bulunduğu yere ve kurbanlarının toplam 16 milyon dolarlık mali kaybının tamamını telafi etme muhtaçlığına dair ispatları topladı. Podcast’te McGregor, Telegram’daki dolandırıcılık kurbanlarıyla konuştuğunu ve onlardan bir bilgisayar monitöründe gerçek vakitli olarak meydana geldiği sav edilen ‘rug-pull’ gösteren bir görüntü aldığını söylemiş oldu. Zanlılardan birinin ismi üzere görünen bir alt yazı vardı ve şu iletisi taşıyordu:

Beni güçlü ettiğin için teşekkür ederim.

O’Connor, meta verileri inceleyerek ve görüntünün ‘rug-pull’ süreci gerçekleştiğinde çekildiğini teyit ederek görüntünün gerçekliğini doğruladı.


Dolandırıcıların da bir geçmişi var!

hemen sonrasında McGregor ve O’Connor, Squid Dolandırıcılığının yaratıcılarının, Squid’den yalnızca birkaç hafta evvel bir pen-test olarak daha küçük, neredeyse birebir bir dolandırıcılık gerçekleştirdiklerini keşfettiler.

Dahası, podcast yayıncıları, rastgele bir hukuk firmasının Squid dolandırıcılarına dava açmayı teklif ettiğini, lakin ondan sonrasında paralarla bir arada ortadan kaybolduğunu keşfetti. Bu dolandırıcıların insanları soyanlarla tıpkı olabileceğini öne sürdüler. Ayrıyeten dolandırıcılar ortadan kaybolmadan birkaç gün evvel bir Reddit profili oluşturularak, web sitesinin tanıtımı yapılmış ve muhtemel dolandırıcılık konusunda kullanıcılar uyarılmıştı. Sağlayıcıyı ve alan ismi şirketini denetim ederken, McGregor ve O’Connor ipucuna yaklaştı. Podcast yayıncıları iki e-posta adresi, bir IP adresi, iki telefon numarası, gerçek bir fizikî adres ve hatta bir isim aldı.


Yayıncılar, altcoin dolandırıcısıyla tanışmaya çalışıyor

McGregor ve O’Connor, aldıkları e-postalara ping attılar ve biri gerçek ismiyle geldi. Onu açan kişi, %86 mutlaka Hong Kong’da yaşıyordu. Şüphelinin isminin 2013’ten beri çeşitli dolandırıcılıklarla temaslı olduğu bildirildi. Ayrıyeten, Nisan 2021’de Çin’in Guangdong kentinde bir teknoloji şirketi kurdular. Değişik bir biçimde, podcast yayıncılarının dolandırıcı olduğu argüman edilen şahısla bağlantıya geçmeye çalışmasından yalnızca birkaç gün daha sonra şirket fesih talebinde bulundu.

sonrasındasında McGregor, bireyle ilgili makul bir ofis binasının izini sürdü ve mahallî bir muhabirin yardımını almaya karar verdi. birlikte dolandırıcıyla yüz yüze görüşmeye çalıştılar. Lakin polisin bir ihbar üzerine altı ay evvel orada olduğunu söyleyen bir güvenlik nazaranvlisi haricinde kimseyi bulamadılar. MacGregor, Guangdong’daki kayıtlı telefon numarasını aramak için daha fazla gayret sarf etti, lakin aramayı açan kişi her şeyi yalanladı. Sonunda, podcast yayıncıları güvenliklerinden tasa duydukları için keşiflerini polise açıklamaya ve soruşturmanın geri kalanını teslim etmeye karar verdiler.
 
Üst