Bu Altcoin’lere Dikkat: Kripto Para Mezarlığına Gittiler!

SessizGozler

New member
Merkezi olmayan pazar yeri Storeum, Temmuz 2019’da kendi yeni altcoin projesini piyasaya sürdüğünde, STO tokenı kısa müddette traderların dikkatini çekti: STO fiyatı, Mart 2020’de birkaç sentten tüm vakit içinderın en yüksek düzeyi olan 35 dolara yükseldi. sonrasındasında, 1 doların altına geri döndü. seneler uzunluğu buna misal biroldukça kripto para oluşturuldu. Artık ise birçoğu “kripto mezarlığında”. İşte detaylar…

Neredeyse 1.000 kripto para yok oldu

Storeum Mart 2020’den beri sıklıkla sessiz kaldı. Web sitesi artık çalışmıyor ve toplumsal medya hesapları devre dışı. Token, Ethereum Blockchaininde bir kontrat olarak “zombi” formunda teknik olarak hala var. Bu yıl, STO unutulmaya gerçek bir adım daha attı: Hala bir biçimde geçerli olduğu düşünülen yaklaşık 13.000 kripto para ünitesini listeleyen bilgi sitesi CoinGecko’dan kayboldu.


CoinGecko yetkilileri, Storeum’un web sitesinden tam olarak ne vakit devre dışı bırakıldığını doğrulamadı. Lakin, evvelki tarihlere ilişkin web sitelerini arşivleyen Wayback Machine kullanılarak yapılan üstünkörü bir arama, bir Storeum token sayfasının 2022’nin başlarından itibaren hala faal olduğunu gösteriyor. Artık, CoinGecko’nun arama çubuğuna Storeum yazdığınızda hiç bir sonuç çıkmıyor.

Son senelerdaki kripto boğa piyasası sırasında, Statista web sitesinden alınan datalara nazaran, kripto para ünitelerinin sayısı 2019’dan 2022’nin başlarına kadar kabaca dört katına çıkarak daima artıyor üzere görünüyordu. Şubat 2022’de 10.397 ile tepe yaptığından bu yana, sayı yaklaşık 1.000 düştü. Bu, 13 yıllık kripto sanayisinin değişken tarihli en büyük düşüş.


2021’de 8.000’den çok yeni kripto para piyasaya girdi

Kripto bilgi firması Kaiko’nun araştırma analisti Riyad Carey, “Birinin bir token oluşturması nispeten sıradan” dedi. “Ancak bu tokenlar son derece süratli bir biçimde ilgi kaybetme potansiyeline sahip,” dedi. Tıpkı STO’nun daha evvelki bir kripto boğa piyasası döngüsü sırasında gelmesi üzere, geçen yıl piyasa pahasına göre en eski ve en büyük kripto para ünitesi olan ve ekseriyetle sanayinin öncüsü olarak görülen Bitcoin (BTC) 69.000 dolarlık rekor düzeye ulaştığında bir yığın token ortaya çıktı.

Statista’dan farklı bir metodoloji kullanan CoinGecko’ya göre, 2021’de 8.000’den çok kripto para ünitesi yeni listelendi. Fakat bunların yaklaşık 3.300’ü yahut kabaca yüzde 41’i devre dışı kaldı ve delist oldu. CoinGecko’da büyüme pazarlaması yapan Julia Ng, yakın tarihindeki bir tahlilinde aşağıdaki tabirleri kullandı:

bu vakitte, epeyce az yahut sıfır bedeli olan, rastgele bir acil yahut fark edilebilir gayesi olan biroldukca kripto para ünitesi projesi, token ve coin, çeşitli anonim geliştiriciler tarafınca başlatıldı. Çok azı projelerine hakikaten bağlıydı, bu da yüksek oranda başarısızlıkla sonuçlandı ve ötürüsıyla sonuncu olarak yok oldular.


Başarısız altcoin sayısı son iki yılda daha yüksek

Genel kripto pazarının kıymeti, Kasım 2021’de tüm vakit içinderın en yüksek düzeyi olan 3 trilyon dolardan artık yaklaşık 850 milyar dolara düştü. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere Bitcoin’in fiyatı geçen yıl yüzde 66 düştü ve Ethereum (ETH) yüzde 71 düştü. CoinGecko’nun metodolojisine bakılırsa, son iki ay ortasında rastgele bir fark edilebilir ticaret faaliyetinin olmaması niçiniyle tokenlar siteden kaldırılabilir. Bir “rug pull” yahut öteki bir dolandırıcılık olarak kabul edilirse de proje platformdan kaldırılmakta. Bunun haricinde, projenin devre dışı bırakma talebi de olabiliyor.

Kaiko’dan Carey, 2017’de basması kolay ve Ethereum Blockchain’i üzerinde çalışan bir cins olan ERC-20 tokenlarının sayısındaki patlama niçiniyle başarısız token sayısının “son iki yılda değerli ölçüde daha yüksek” olabileceğini kestirim ediyor. Carey, “Birinin bir token ve alakalı merkeziyetsiz borsada (DEX) likidite havuzu oluşturması nispeten sıradan” dedi. “Kimse likidite sağlamıyorsa, süreç hacmi epeyce az olacak yahut hiç olmayacak,” diye ekledi.


Ölü coin’ler kripto alanında bir paradoksa işaret ediyor

Chainalysis Araştırma Yöneticisi Kim Grauer’e nazaran, alıcıların ilgisini kaybetmenin yanı sıra, kimi token başarısızlıkları dolandırıcılıkla ilişkilendirilebilir. Kripto traderlarının jargonunda “rug-pull” olarak anılan dolandırıcılık planına işaret etti. Rug pull, “bir token oluşturmayı, likidite havuzunu finanse etmeyi ve akabinde, tüm likiditeyi çıkarmayı içerir.” Storeum’da olduğu üzere, tokenın gerisindeki kontrat Blockchain’de kalır. Datalar, token atıl kaldığında ve uzun müddettir unutulduğunda bile, gelecek jenerasyonlar için hala oradadır. Etherscan, bu altcoin için 231 gün boyunca hiç bir süreç yapılmadığını gösteriyor.

Etherscan sayfasındaki bir ikaz notunda “Uyarı! Bu tokenın web sitelerinde geçersiz bir grup profili kullandığına dair raporlar var. Lütfen bu tokenla etkileşim kurarken dikkatli olun,” sözleri yer alıyor. 2019’da bir noktada, bitcointalk.org forumunda, Storeum projesinin “bir aldatmaca” olabileceğine dair konuşmalar vardı. Chainalysis’ten Grauer, “bir tokenin tamamen” ölmesinin “zor olduğunu zira kodun projenin alıcılar olmadan da devam etmesini sağladığını” söylemiş oldu.


Kaiko’dan Carey’e bakılırsa meyyit coinlerin varlığı, kripto sanayisinin kıymetli bir paradoksuna işaret ediyor. Ekseriyetle bir fazilet olarak tasvir edilen merkeziyetsizlik, bir illüzyondan biraz daha fazlası olabilir. Tıpkı süratli büyüme üzere. Carey, “token oluşturma çıtasının son senelerda değerli ölçüde düşürülmesi merkeziyetsizlik” dedi. Fakat, “projelerin birden fazla, likidite sağlamak ve projeyi canlı tutmak için bir yahut birkaç şahsa bağlıydı. Bu da merkezilik”.
 
Üst