Eski Yüksek Mahkeme Hakimi Indira Banerjee, Yüksek Yargıda Cinsiyet Eşitsizliğinin Altını Çekti

KozmikRüya

New member
Indira Banerjee, 7 Ağustos 2018'de yüksek mahkeme hakimi oldu ve Eylül 2022'de emekli oldu.


Yeni Delhi:

Eski Yüksek Mahkeme yargıcı Indira Banerjee Salı günü “yüksek yargıdaki cinsiyet dengesizliğinin” altını çizdi ve 2018'de yüksek mahkemeye atanmasının kendisini Anayasa'nın yürürlüğe girmesinden sonraki 68 yıl içinde oradaki yalnızca sekizinci kadın yaptığını söyledi.

Ancak kendisi gelecekte kadınların yüksek yargıdaki temsilinin artacağı yönündeki umudunu dile getirdi.

“Anayasanın yürürlüğe girmesinden sonra 68 yıl içinde Yargıtay hakimi olarak atanan sekizinci kadındım… Yüksek yargıda neden bu cinsiyet dengesizliği var?” Adhivakta Parishad'ın Uluslararası Kadınlar Günü'nü kutlamak için burada düzenlediği etkinlikte adresini sordu.

Bayan Banerjee, 7 Ağustos 2018'de yüksek mahkeme hakimi oldu. 23 Eylül 2022'de emekli oldu.

Konuşması sırasında, bu durumun birçok eyaletteki kadınların yargı sınavlarında erkeklerden daha iyi performans göstermesine rağmen devam ettiğini söyledi.

Bu sınavlarda başarılı olan adayların yaklaşık yüzde 60'ının kadın olduğunu söyledi.

“Peki neden onlar sınavda iyi performans gösteriyor ama biz yüksek yargıya giremiyoruz? Bunun nedeni atama sistemidir; üyelerin yüzde 33'ü yargı tarafından atanmaktadır. Yargı ve yüzde 66'sı barodan atanıyor…” dedi.

Yargıç (emekli) Banerjee, evli bir kadın avukatın, annelik sorunları nedeniyle muayenehanesinden muhtemelen bir veya iki yıl izin almak zorunda kalacağını söyledi.

“Sonra tabi ki kadının evde ikinci keman oynayarak sadece ev işlerini yapmasını bekleyen zihniyet. Ailenin erkeği akrabalarıyla görüşmezse mazur görülür ama kadının sosyalleşmesi beklenir, beklenir. orada olmak” dedi.

“Bir de tabi ki bu hanımefendi çok hırslı. Hırslı olmanın nesi yanlış?” o ekledi.

“Umarım Yüksek Mahkeme'de daha fazla kadın olur. En az yüzde 40. Hatta yüksek yargıda en üst makamları süsleyecek ve Hindistan'ın Baş Yargıcı olacak daha fazla kadın olacak” dedi.

Kadınların eşitliğinin önündeki en büyük engelin toplumsal zihniyet olduğunu söyledi.

Toplantıda konuşan Delhi Yüksek Mahkemesi hakimi Yargıç Pratibha M Singh de kadınların, ülkenin aile yapısında “en büyük rolü” oynayarak sosyal değişimin yalnızca katalizörleri olmadığını söyledi.

“(Aile yapısında) en büyük rolü kadınlar oynuyor. Bu nedenle kadınların sosyal değişimde sadece katalizör olmadığına inanıyorum… Hepinizin bildiği gibi, kimyasal bir reaksiyonda, katalizör yalnızca reaksiyonun gerçekleşmesini sağlar. Ama bence toplumsal değişimin kaynağı kadınlar. Bizler sadece bu alanda katalizör değiliz” dedi.

Yargıç Singh, hukuk öğrencilerinin yüzde 50 ila 60'ının kadın olmasına rağmen yalnızca yüzde 15 civarında avukat olarak kaydolduğunu söyledi.

“Bunun toplumdaki kadın avukatların iyi bir ev kadını olmadığı yönündeki genel düşünceden kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.

“Ama şunu söylemeliyim ki dava açan kadınlar aslında daha hassaslar. Mahkemelerde neyin yanlış olduğunu biliyorlar… Dolayısıyla kadınların şefkatli, nazik olduğunu ve bu konuda toplumsal zihniyetin çok değişmesi gerektiğini düşünüyorum. ” Yargıç Singh toplantıya söyledi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst