Façası olmak ne demek ?

Kerem

New member
Façası Olmak Ne Demek? Kimse Façayı Takmıyor, Ama Hepimiz Façayı Yaşıyoruz!

Hadi gelin, biraz eğlenelim ve bu sıradan gibi görünen ama aslında bir o kadar derin anlamlar taşıyan "façası olmak" meselesini inceleyelim. Aslında façası olmak, bildiğiniz gibi bir anda herkese parmakla gösterilen, spot ışıkları altında şöhrete kavuşan bir hal değildir. Hayır, bu mesele biraz daha farklı! Faça, bir tür şanssızlıkla, büyük bir açıklıkla ve belki de abartılı bir şekilde gerçekleşen bir durumdur. Hem de öyle sıradan bir “ne oldu ki” olayı değildir; bu olay, sosyal hayatın en mizahi ve en sinir bozucu köşelerinden birine ışık tutar.

Peki, façası olmak ne demek? Hadi bu konuya biraz mizahi bir bakış açısıyla bakalım, çünkü bazen biraz güldürmeden doğruyu anlamak mümkün olmaz!

Faça Nedir? Ve Neden Herkes Façayı Takmaz?

Faça olmak, bir anlamda çok basit: Bir konuda veya durumda abartılı şekilde başarısız olmak, yersiz bir şekilde utanılacak duruma düşmek ve herkesin seni “aah, yazık!” şeklinde bakarak izlediği o anları yaşamak. Bir bakıma, "façası olmak", küçük bir sosyal felakettir. Ancak buradaki asıl eğlenceli olan şey, herkesin bu façalara tepkisinin farklı olmasıdır.

Mesela erkekler için façası olmak demek, “benim hayatımda asla böyle bir şey olmamalıydı!” demek gibidir. Erkeğin façası, bir stratejinin yanlış gitmesiyle başlar, o ise bunu hemen telafi etmeye çalışır: "Bunu nasıl düzeltebilirim? Bu soruyu hemen çözmeliyim!" Fakat, çözüm odaklı olma çabaları genellikle yeni bir facia ile sonuçlanır. Yani, erkeğin façası genellikle daha büyük bir façaya dönüşür! Bu olayda, herkesin tepkisi "Oooo, bak bak, ne yapacak şimdi?" olur. Bunu çözmeye çalışırken gergin bir şekilde “Aa, ben aslında bir kahramanım!” demek de bir faça türüdür.

Kadınlar içinse façası olmak bir başkadır. Kadınlar, façası olduğunda önce içlerinden “Ama ben, gerçekten iyi niyetle yapmıştım!” diye düşünür. Ancak dışarıya yansıttıkları tepki, “Ah, gerçekten büyük bir hata yaptım ama şunu biliyorum, bu da geçer”dir. Kadınların façası, genellikle “Bu yaşanmışlık, biraz da samimiyet!” mottosuyla gerçekleştirilir. İçten içe façası olan kadın, bir yandan da “Bu da bana yaşama tecrübesi kattı!” der ve o anın duygusal yönünü daha çok öne çıkarır. Hedefi bir an önce unutturmak, sosyal ilişkilerini korumak, aslında façasının üzerinden atmak değildir; sadece anlamlandırmaktır.

Faça ve Ailevi İlişkiler: "Façayı Takmayan Bir Aile!"

Aile içindeki faça, genellikle kabullenilmesi gereken bir durumdur. Hani derler ya, “Ailede hep birlikte faça oluyoruz!” işte tam da orası. Birbirini hiç tanımayan insanların, yanlış anlaşılmalar, sosyal gaflar ve hatta tartışmalarla faça haline gelmesi, aile içindeki doğallığı yansıtan önemli bir noktadır. Mesela annemizin “yine birinin gözüne yanlışlıkla yemek döktü” façası, bir bakıma her evde yaşanan klasikleşmiş durumdur. O an aile üyelerinin durumu çözmeye çalışması, tamamlayıcı rolleri üstlenmeleri… Ah, o kadar tanıdık bir durum ki!

Bir kadının ailede façası, genellikle "bunu çözmeliyim" ve "herkesi mutlu etmeliyim" gibi bir empatiyle başlar. Ama işler bir anda “aa, ben neden bu kadar abartıyorum?” sorusuyla karışabilir. Erkeklerse, biraz daha pragmatik bir şekilde “durun, ben bunu hemen çözebilirim!” yaklaşımını sergilerler. “Hızlıca git, bir temizleyici al, kimse fark etmesin!” diyerek façasını toparlamaya çalışırlar. Fakat, sonuçta herkesin fark ettiği o an gelir: Aile fertlerinin hepsi, bir şekilde o faça anını izler ve herkesin gülmesi, faça olmanın özü olur.

Faça Anları: Herkesin Yaşadığı Ama Hiç Kimsenin Kabul Etmediği Durumlar

Gelin, şimdi forumda bir faça anı paylaşalım! Bazen, o anın tadı, paylaşınca daha da güzel olur, değil mi? İşte bizlerin en büyük faça anılarından bazıları:

1. Yanlışlıkla “Beni İstemeyen Kız”ı Aramak: Bir adam, yanlışlıkla eski sevgilisini arar ve arka planda arkadaşları “abi, hadi ya hadi!” diye tezahürat yapmaktadır. Bu faça anı, sosyal ortamda yaşanabilir ve genellikle çok gülünç olur.

2. Düğün Davetiyesi Yanlış Adrese Gitmek: O kadar dikkatli bir şekilde evlilik davetiyesi gönderirsiniz ama bir bakarsınız ki, "Yanlışlıkla Mahalleye Dağıttım!" façası yapmışsınız. Kadınlar, hemen duygusal bakış açısıyla “Neyse, en azından kimse bozulmaz” derken, erkekler çözüm odaklı olarak “O zaman, daha fazla davetiye gönderelim!” diyeceklerdir.

3. Bütün Sınıfa Öğretmenin Soruyu Sorması Ama Sizin Yanıtı Verememeniz: “Bu anı yaşayamayacağım!” derken, aslında bu anı sosyal bir faça anı olarak değerlendirebiliriz. Birçok erkek stratejik olarak “Hadi, ben şu soruyu çözeyim!” diyecektir. Ancak kadınlar, o anı duygusal açıdan kavrayarak “Bunu zaten önceden bilmeliydim” gibi bir yansıma yaparlar.

Sonuçta, Façası Olmak: Hepimizde Biraz Var!

Sonuçta, façası olmak, herkesin hayatının bir parçası. Kimse bundan kaçamaz, ancak bunu nasıl kabulleneceğiniz ve nasıl sonrasına odaklanacağınız, gerçek sanatı yaratır. Façası olan bir insan, aslında hem kendini daha iyi tanır, hem de başkalarına kendini daha yakın hisseder. Gülmeyi unutmayın, çünkü faça olduğunuz anlar, aslında yaşamın en eğlenceli kısmıdır!

Şimdi sizlerin faça anılarını merak ediyorum. Hangi sosyal gaf, hangi yanlış anlaşılma sizi faça yaptı? Kim bilir, belki bu yazıyı okurken bir gülümseme belirebilir. Yorumlarda buluşalım!