Füzyon, enerji arzında devrim yaratacak – Haberler

5 Aralık 2022’de Kaliforniya’daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki Ulusal Ateşleme Tesisi’ndeki (NIF) araştırmacılar, lazer füzyonunda bir çığır açtı. Bir füzyon reaksiyonunun, kullanılan lazerlerle ışınlanandan daha fazla enerji ürettiği ilk kez orada gösterildi. Somut olarak bu, yeni bir enerji üretimi biçiminin kanıtı anlamına gelir.

“Geleceğin Enerji Temini İçin Tarihi Gün”


Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger, bunu geleceğin enerji arzı için tarihi bir gün olarak nitelendiriyor. Araştırmacılar ilk kez “güneşi dünyaya indirmenin ve füzyonla net enerji üretmenin gerçekten mümkün olduğunu” gösterdiler.

Stark-Watzinger’e göre bu, enerji tedarikinde devrim yaratacak ve “gelecekte enerji karışımımıza iklim açısından nötr, güvenilir ve ekonomik bir kaynak katacak”.

Füzyon santrallerinin yolu açılıyor


Bu etkileyici başarıda emeği geçen tüm bilim insanlarını tebrik ediyoruz. Bir sonraki adım, bir füzyon santralinin yolunu açmak. “İlişkili teknolojik zorluklar için, araştırma ve endüstri tarafından ortak bir çabaya ihtiyacımız var. Stark-Watzinger, enerji krizinin “füzyon gibi iklim açısından nötr, güvenilir ve ekonomik enerji kaynaklarına ihtiyacımız olduğunu” gösterdiği için, diyor.

Almanya füzyon araştırmalarına kararlı


Bu arada, güneş enerjisinin tepkimesinin taklit edildiği teknikleri araştıranlar sadece ABD’li bilim adamları değil. Haberler ayrıca yıllardır füzyonla ilgili araştırmaları finanse ediyor, en son yılda 140 milyon Euro’dan fazla. Ancak Bettina Stark-Watzinger yeterince ileri gitmiyor. Bu yüzden artık “bir füzyon enerji santralinin yolunu açmak için daha fazla hırsa” ihtiyacımız var.

Constantin Häfner, Haberler uzman grubuna başkanlık ediyor


Mayıs 2022 gibi erken bir tarihte Haberler, lazer füzyonunun potansiyelini keşfetmek ve olası bir enerji santraline giden yolu özetlemek için Alman bilim ve endüstrisinden kendini kanıtlamış uzmanlarla teknik bir tartışmayla bir süreç başlattı.

Aralık 2022’de uluslararası bir uzmanlar grubu bu konuda çalışmaya başladı. Bu Haberler araştırma grubunun başkanı, Fraunhofer Lazer Teknolojisi Enstitüsü başkanı Constantin Häfner’dir. ABD’deki araştırmalara aşinadır ve kendisi de nükleer füzyonda atılımın gerçekleştirildiği LLNL’de araştırma ve çalışma yapmıştır. Ve Almanya’nın gelecekteki füzyon enerjisi konusunda da önemli bir rol oynayabileceğinden emin. Häfner, bu ülkede araştırma kurumları, endüstri ve üniversitelerden oluşan “son derece verimli bir ekosistem” olduğunu söylüyor. Bu nedenle anahtar teknolojiler geliştirilebilir.

Haberler’deki ekibi, nükleer füzyon alanında uzman olarak kabul edilen Almanya ve ABD’den yedi araştırmacıdan oluşacak. Uzmanlar grubu, diğer şeylerin yanı sıra, araştırmaya daha kesin bir şekilde odaklanmayı ve bilim ile şirketler arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Amaç, Alman bilimi ve başlangıç sahnesinin nükleer füzyondaki küresel gelişmelere ortaklaşa nasıl katkıda bulunabileceğini incelemektir.

2023 baharında, uzman grubu ilk bildiriyi sunacak.
 
Üst