Hindistan, BM'de İsrail-Filistin İçin İki Devletli Çözüme Desteğini Yineledi

KozmikRüya

New member
Hindistan, 2018 yılından bu yana UNRWA'ya yıllık 5 milyon dolar katkı sağlıyor.


Hindistan, Filistin sorununun barışçıl çözümüne yönelik tarihi ve sarsılmaz bağlılığını, İsrail ile barış içinde “egemen, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletinin” kurulmasına yol açacak müzakereli bir “iki devletli çözümü” destekleyerek yeniden teyit etti.

Hindistan'ın BM Daimi Temsilcisi ve Maslahatgüzarı Büyükelçi R. Ravindra, Cuma günü BM Filistinli Mülteciler Ajansı'nın düzenlediği bir konferansta bu açıklamayı yaptı.

R. Ravindra, “Hindistan her zaman, (a) güvenli ve tanınmış sınırlar içinde, İsrail ile barış içinde yaşayan, egemen, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasına yol açacak müzakereli iki devletli çözümü desteklemiştir” dedi.

#HindistanBM'de

Büyükelçi R. Ravindra, Maslahatgüzar ve DPR, Birleşmiş Milletler Filistin Mültecileri Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nda Hindistan'ın açıklamasını yaptı (@UNRWA) taahhüt konferansı bugün. resim.twitter.com/ipiSD1gqyp

— Hindistan BM'de, NY (@IndiaUNNewYork) 12 Temmuz 2024
Birleşmiş Milletler Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) taahhüt konferansında yaptığı açıklamada, Yeni Delhi'nin Filistin sorununun barışçıl çözümüne yönelik tarihi ve sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti.

Hindistan'ın Gazze'de devam eden İsrail-Hamas çatışmasında ilkeli bir tutum sergilediğini ve özellikle kadın ve çocuklar olmak üzere sivillerin ölümlerini şiddetle kınadığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 7 Ekim'de gerçekleşen vahşi terör saldırısının “kesinlikle kınanmasını hak ettiğini ve tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını talep ettiğimizi” belirten Gazze merkezli Hamas militanlarının gerçekleştirdiği ölümcül saldırıya atıfta bulunan Obama, şunları kaydetti:

R. Ravindra, UNRWA'nın özellikle Filistin, Suriye, Ürdün ve Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteci topluluğuna yönelik insani ve sosyal hizmetleri başta olmak üzere zorlu insani durumun hafifletilmesindeki rolünün kritik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Hindistan'ın Filistin halkı için güvenilir bir kalkınma ortağı olduğunu vurgulayan yeni Delhi'nin yıllar boyunca çeşitli şekillerde Filistin'e gelişim yardımının, UNRWA'ya katkı olarak 35 milyon dolar da dahil olmak üzere yaklaşık 120 milyon dolar olduğunu söyledi.

Hindistan, 2018 yılından bu yana UNRWA'ya yıllık 5 milyon dolar katkı sağlıyor.

“Bu yıl da yıllık 5 milyon dolarlık katkımızı sürdüreceğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyorum” diyen R. Ravindra, bu miktarın 2,5 milyon dolarının önümüzdeki günlerde UNRWA'ya aktarılacağını sözlerine ekledi.

Hindistan'ın, Filistinli 50 öğrenciye Hindistan'daki çeşitli eğitim kurumlarında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi almaları için burs sağladığını söyledi.

Hindistan ayrıca UNRWA'ya özel talepleri üzerine ilaç bağışlıyor. “Ayrıca Filistin Yönetimi'nden hayat kurtarıcı ilaçlar için bir talep var ve bunu aktif olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Hindistan, diğer geleneksel UNRWA bağışçılarına desteklerini artırmayı ve bağışçı olmayan üye devletlere UNRWA'ya mali katkılarda bulunmayı düşünmeleri çağrısında bulundu. “Filistin halkına güvenli, zamanında ve sürdürülebilir insani yardım sağlanması ihtiyacını yineliyoruz” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, UNRWA yardım konferansında yaptığı konuşmada, BM'nin Gazze'deki insani yardım operasyonlarının omurgasını oluşturan UNRWA'ya alternatif olmadığını söyledi.

BM Genel Sekreteri, Gazze'de derhal insani ateşkes sağlanması ve orada tutulan tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Guterres, 195 UNRWA personelinin öldürüldüğünü ve bunun BM tarihindeki en yüksek personel ölüm sayısı olduğunu belirtti. Bu ve diğer engellere rağmen, UNRWA'nın kadınları ve erkekleri, yapabildikleri her alanda cesurca çalışmalarına devam ettiler, dedi.

UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Ajansın Ağustos ayından sonra da faaliyetlerini sürdürebilmesinin, Üye Devletlerin planlanan fonları dağıtmalarına ve çekirdek bütçeye yeni katkılarda bulunmalarına bağlı olduğunu belirtti.

UNRWA, başta Gazze'de devam eden çatışmalar olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik acil yardım çağrısı kapsamında yıl sonuna kadar kritik insani ihtiyaçları karşılamak üzere 1,2 milyar dolar talep ediyor.

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Bu yardım ve Suriye, Lübnan ve Ürdün'e yönelik acil yardım çağrısının yüzde 20'sinden azı finanse edildi.” dedi.

(Bu haberin başlığı hariç hiçbiri Haberler personeli tarafından düzenlenmemiş olup, sendikasyon yayınından yayınlanmıştır.)
 
Üst