Kuantum iletişimine yönelik ilk Alman küçük uydusu uzaya ulaştı

Kuantum durumlarının kullanılmasıyla, verilerin dokunmaya karşı korumalı gönderilmesini ve gönderilmesini sağlayan gizli anahtarlar oluşturulur. Şu anda fiber optik ağlardaki iletim kayıpları nedeniyle bir kuantum kanalının menzili yaklaşık 100 kilometre ile sınırlı. Bu, gelecekte uyduların yardımıyla dünya çapında da mümkün olacaktır. Bu, BT güvenliği açısından önemlidir: Kuantum teknolojisi, diğer şeylerin yanı sıra, dokunulmaz iletişim için muazzam potansiyele sahip, geleceğin önemli bir teknolojisidir.

Almanya'da geliştirilen teknoloji

Dün akşamki başarılı roket fırlatmasıyla birlikte, kuantum iletişimine yönelik ilk Alman küçük uydusu artık uzaya ulaştı. Optik iletişim ve gerekli yüksek hassasiyetli uydu hizalaması için modern teknolojiyle donatılmıştır. Federal Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger, bu teknolojilerin artık uzayda test ediliyor olmasının, katılan herkes için büyük bir başarı olduğunu söylüyor. “Kuantum iletişimi, BT güvenliği araştırmamızın merkezi bir bileşenidir ve Almanya ve Avrupa'daki iletişim ağlarımızın güvenliğini sağlamak için önemli bir teknoloji bileşenini temsil eder.”

itibaren Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir

Uydunun geliştirilmesinden sorumlu ortak proje Cube-Sat (QUBE) ile kuantum anahtar dağıtımı Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklenmektedir (Haberler) terfi ettirildi. Grup, QUBE uydusunu geliştirmek için kuantum sinyalleri üretmeye yönelik yeni teknolojiler araştırdı, bunları güçlü optik iletişim sistemleriyle birleştirdi ve her ikisini de küp uydu adı verilen küçük bir uyduya entegre etti.

Disiplinlerarası işbirliği

16 Ağustos 2024'te uydu Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Artık QUBE uydusunu Würzburg'daki Telematik Merkezi'nin kontrol merkezinden devreye almanın zamanı geldi. Bu amaçla, çeşitli modüller, ilk kuantum sinyalleri birkaç ay içinde Alman Havacılık ve Uzay Merkezi yer istasyonu ve Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi ve Friedrich Alexander Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından alınmadan önce adım adım kapsamlı bir şekilde test edilecek. Erlangen değerlendirilebilir.