Manipur'un Bishnupur'unda Askerlerin Protestocuları Dağıtmak İçin Havaya Ateş Etmesi Büyük Drama

KozmikRüya

New member
Manipur'un Bishnupur bölgesindeki kadın protestocular ordu askerlerinin etrafını sardı


Imphal/Guwahati/Yeni Delhi:

Polis, Manipur'un Bishnupur bölgesinde polis üniforması giymiş 11 silahlı adam bulan bir ordu devriyesinin, askerlerin erkekleri gözaltına alıp silahlarına el koymasının ardından bir grup kadın protestocu tarafından kuşatıldığını söyledi.

Kadın protestocular, olarak bilinen kültürel bir hareketin parçası Meira Paibis (yanan meşaleyi tutan kişi) ordudan adamları serbest bırakmasını ve silahları da iade etmesini talep etti.

Protestocular, 11 kişinin “köy savunma gönüllüleri” olduğunu ve bunların silahsızlandırılmasının, etnik gerginliklerin ortasında, köylerini yakındaki tepelerden silahlı adamların saldırısı riskine sokacağını iddia etti.

Salı günü yaşanan olaya ilişkin görsellerde, mayınlara dayanıklı zırhlı aracın önünde duran ve el konulan silahlarla aracın bölgeden çıkmasını engelleyen kadınlar tarafından askerlerin itildiği görülüyor.

Etrafı bağıran ve bağıran protestocularla çevrili olan askerler, kalabalığı dağıtmak için havaya birkaç el ateş etti. Ama çok az etkisi oldu.

Yaşlı bir kadının diğerlerine “Hiçbir yere gitmeyin, burada durun, burada durun” dediği duyuluyor.

“Neden herkesten silah almıyorsunuz, neden sadece bizden?” başka bir kadın söyledi.

Kaynaklar, Manipur Polis ekibinin kısa sürede olay yerine ulaştığını ve protestocularla pazarlık yaptığını, ardından ordu ve polis ekibinin el konulan silahları taşıyarak bölgeden uzaklaştığını söyledi. O zaman bile protestocular, askeri kamyonun çarptığı ve zırhlı askeri aracın ön tamponundan ayrılmadan önce sürüklediği terk edilmiş, hurda bir arabayla yolu kapattı.

Tepelerin hakim olduğu Kuki kabileleri ve vadinin hakim olduğu Meiteiler, Mayıs 2023'ten bu yana toprak, kaynak, olumlu ayrımcılık politikaları ve siyasi temsil konularındaki dehşet verici anlaşmazlıklar nedeniyle, özellikle de Planlanan Plan'a dahil edilmek isteyen 'genel' kategori Meiteis ile kavga ediyor. Kabileler kategorisi.

Eyalet hükümeti, krize yol açan en önemli faktörün, güçlü, uluslararası bağlantılı uyuşturucu kaçakçılarının ağzından yiyecek kapılmasıyla sonuçlanan 'uyuşturucuya karşı savaş' kampanyası olduğunu söylüyor. Kuki kabileleri, Meiteilerin topraklarını ele geçirmesini büyük bir yalan olarak nitelendiriyor; çünkü çalışmalar, hızlı ve büyük meblağlar sağlayan haşhaş ekiminin tepelerdeki yoksulluk ve az gelişmişlikle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

İçişleri Bakanlığı'na göre Assam Tüfekleri, Sınır Güvenlik Gücü ve Merkezi Yedek Polis Gücü gibi “tarafsız” merkezi güçler, Manipur'da Meitei ve Kuki yerleşimlerinin buluştuğu hassas bölgeleri koruyor.

Ancak her iki toplumda da kendilerini “köy savunma gönüllüleri” olarak adlandıran ve karşılıklı güvensizlik nedeniyle aynı anda silahsızlandırılmaları gerekebilecek yüzlerce silahlı insan da var.

Manipur'daki savaşçıların bu tanımı en tartışmalı hale geldi çünkü hiçbir şey “gönüllülerin” “meşru müdafaa” iddiasının sağladığı sigorta kapsamında başkalarını vurmasını engellemiyor. Her iki tarafın “köy savunma gönüllüleri” arasındaki benzerlik, onların iyi silahlanmış olmaları ve modern savaş teçhizatıyla iyi donatılmış olmalarıdır.

Lok Sabha seçimlerinden hemen önce, Manipur'da ayrı bir yönetim kurulması çağrısına öncülük eden bir Kuki grubu, kabile üyelerinden ruhsatlı silahlarını güvende tutmak için polis karakollarına vermemelerini istemişti ve etnik gerginlikler nedeniyle güvenlik endişelerini dile getirmişti. vadi çoğunluğu Meiteis.

Yerli Kabile Liderleri Forumu (ITLF) yaptığı açıklamada, geçen yıl teslim edilen ruhsatlı silahların henüz iade edilmediğini söyledi. ITLF, “'Yaşam hakkımızı' ve toprağımızı savunmak için mevcut her silaha ihtiyacımız var…” demişti.

Güvenlik güçleri, sık sık Rusya menşeli AK ve ABD menşeli M serisi saldırı tüfekleri ile komşu Myanmar'da hem cunta ordusunun hem de demokrasi yanlısı isyancıların yaygın olarak kullandığı silah modellerini ele geçirdi.

Etnik çatışmada 210'dan fazla kişi öldü; Yaklaşık 50.000 ülke içinde yerinden edilmiş insan hâlâ yardım kamplarında yaşıyor.
 
Üst