Nehru'nun Tapınak Ziyaretinde Eski Başkana Yazdığı Mektuplar Üzerine Kongre vs BJP

KozmikRüya

New member
Kongre lideri Jairam Ramesh, Nehru'nun yazdığı mektupları yayınladı

Yeni Delhi:

Kongre ve BJP, eski Başbakan Jawaharlal Nehru konusunda yeniden savaş yoluna girdi; bu kez Nehru'nun eski Başkan Rajendra Prasad'ın Somnath tapınağıyla olan ilişkisine itiraz edip etmediği konusunda.

BJP lideri Sudhanshu Trivedi, Nehru'nun Prasad'ın 1951'de tapınağın açılışına katılmasını istemediğini iddia etmişti.

Kongre iddiayı yalanladı ve Nehru'nun ülkenin ilk Başbakanının BJP lideri Sudhanshu Trivedi'nin iddia ettiği türden hiçbir şey yapmadığını kanıtlayan mektuplarına işaret etti.

“Sudanshu Trivedi'nin, Somnath Tapınağı'ndaki Pandit Nehru'dan gelen bazı mektupları canlı yayında salladığı anlaşılıyor. Bunlar ve dönemin İçişleri Bakanı Rajaji ve Başkan Rajendra Prasad da dahil olmak üzere Nehru'dan gelen diğer birçok mektup, hepsi kamuya açık ve Cilt 16'nın bir parçasını oluşturuyor. -Jawaharlal Nehru'nun Seçilmiş Eserlerinin İkinci Serisinin I'i, nehruselectedworks.com adresinde çevrimiçi olarak mevcuttur,” dedi Kongre lideri Jairam Ramesh, eski adıyla Twitter olan X'teki bir gönderide.

Bay Ramesh, “Trivedi'nin iddia ettiğinin aksine, bunlar büyük bir açıklama teşkil etmiyor. Nehru tamamen şeffaftı ve arkasında bizzat kendisi tarafından yazılan yazılı kayıtlar bıraktı. Burada Bay Trivedi'nin konuyla ilgili olarak sergilemediği bazı yazışmalar var” dedi ve birkaç tanesini ekledi. belgelerin sayfaları.

Görünüşe göre Sudanshu Trivedi, Somnath Tapınağı'ndaki Pandit Nehru'dan gelen bazı mektupları yayında salladı. Bunlar ve Nehru'dan, dönemin İçişleri Bakanı Rajaji ve Başkan Rajendra Prasad'a yazılanlar da dahil olmak üzere birçok başka mektup, kamuya açıktır ve İkinci Kitabın 16-I. Cilt'inin bir parçasını oluşturur. pic.twitter.com/jiL6wRzJCZ

— Jairam Ramesh (@Jairam_Ramesh) 11 Ocak 2024
Bay Trivedi, Nehru'nun Prasad ve bazı Kongre liderlerinin Somnath tapınağının yeniden inşası ve açılışı ile ilgili ortak çalışmalara karşı olduğunu iddia etmişti.

Yorum, Kongre başkanı Mallikarjun Kharge ve parti meslektaşları Sonia Gandhi ve Adhir Ranjan Chowdhury'nin Uttar Pradesh'in Ayodhya'sındaki Ram tapınağının kutsanmasına katılma davetini “saygılı bir şekilde reddetmesi” sonrasında geldi. Kongre, BJP'yi kutsamayı seçim kazanımları için bir “siyasi proje” haline getirmekle suçladı.

Başbakan Narendra Modi ve diğer üst düzey BJP liderleri 22 Ocak'ta Ram tapınağının kutsanmasına katılacak.

Nehru'nun Kongre tarafından paylaşılan 11 Mart 1951 tarihli mektubunda, eski Başbakan dönemin İçişleri Bakanı C. Rajagopalachari'ye şunu yazdı: “Ona, bu tapınağı veya başka bir tapınağı veya başka bir yeri ziyaret etmesine açıkça bir itiraz olmamasına rağmen yazdım. Normalde bu özel durumda tapınağın açılışının belirli bir önemi ve sonuçları olurdu. Bu nedenle, kendi adıma, onun kendisini bu şekilde ilişkilendirmemesini tercih ederdim.”

“Başkan da kendisini bu göreve dahil etme konusunda istekli olduğundan, bunu yapmaması konusunda ısrar etmemin benim için uygun olup olmadığını bilmiyorum. Bu nedenle, sizin tavsiyenize bağlı olarak, kendisine bu görevi yerine getirebileceğini söylemeyi teklif ediyorum. Mektupta Nehru, “Bu konuda kendi takdir yetkisine sahiptir, ancak yine de oraya gitmemesinin onun için daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

13 Mart 1951'de Nehru da Somnath tapınağını ziyareti sırasında Prasad'a şöyle yazdı: “… Daveti reddetmenin doğru olmayacağını düşünüyorsanız, fikrimi daha fazla vurgulamak istemem. daha öte”.

Nehru, Prasad'a bir kez daha Somnath tapınağına yaptığı ziyaretin “belirli bir siyasi önem” taşıdığını yazdı ve parlamentoda kendisine konuyla ilgili sorular sorulduğunu söyledi ve kendisi de hükümetin bununla hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyerek yanıt verdi.