Seyahat burunlarından geldi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Kraliçe’nin tahta çıkışının 70. yılı kutlanacak, bir dolu hazırlık yapılıyor İngiltere’de, onun kadar uzun reislik yapan olmamıştı ülkeye şimdiye dek. Çok önemsiyorlar bu olayı, yıl uzunluğu çeşitli kutlamalar yapılacak Prens William ve Düşes Catherine bu sebeple Jamaica Bahama ve Belize’ye yani İngiltere himayesindeki üç Karayip ülkesine ziyarete gittiler.

Şahane fotoğraflar geldi seyahatten, lokal halkla el ele kol kola dans ettiler, gezdiler dolaştılar, çocukları sevdiler, Catherine kıyafetleriyle epey konuşuldu. William aslına bakarsanız şirinlik abidesi, yüzünden gülücük eksik olmadı.

Fakat işin bir de öbür boyutu vardı ki, Daily Mail gazetesi köşe müellifi Jan Moir, hem İngiltere’nin tavrını eleştirdi tıpkı vakitte taht varisi William’ı yerden yere vurdu.

BEDEL ÖDESİNLER!

aslına bakarsanız seyahat başlamadan protestolar başlamıştı, kimi köylerden “buraya gelmeyin” biçiminde açıklamalar bile yapılmıştı, kölelikle hesaplaşsın istiyorlardı.

Duruma nazaran seyahat rotasını değiştirdiler örneğin, istemedikleri yere gidecek değiller ya!

Protesto niçini şu, malum İngiltere sömürgesindeydi bu ülkeler, himayesinde demek daha yumuşak duruyor değil mi; İngiltere tarih boyunca kölelik suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı, Karayip ülkeleri Kraliçe’yi artık ülkelerinin başı olarak görmek istemediklerini, hatta tarih boyunca yapılan köle ticaretiyle alakalı tazminat ödenmesi gerektiğini açıkça lisana getirdiler.

Seyahate başlamadan hava ısınmaya, gerilmeye başlamıştı anlayacağınız ancak gitti bizimkiler, öpücükle gülücükle her şey hallolur sandılar zaar.

Aslında bir fazlaca yerde, yoo aslında her yerde çocuklarla devlet liderleriyle çiçeklerle karşılandılar.

“UTANIYORUM” DEDİ…

Allah için konuklarını baş tacı ettiler fakat özgürlükçü hareket öncüsü olarak tanınan Ulusal Tazminat Komitesi, Bahama’da bir mektup yayınlayarak açıklama yapmıştı, “seneler uzunluğu yapılan kölelik hatası için tazminat istiyoruz”.

Mektupta açıkça; kraliyet ailesinin ve hükümetlerinin kurduğu ve sahip olduğu iktisadın, kendi cetlerinin alınteri olduğunu söylemiş olduler.

Çok sert değil mi?

Sert fakat gerçek.

Jan Moir’in köşe yazısındaki cümlesi fazlaca daha sert lakin.

“normal olarak Kate ve William’ın kabahati değil fakat 4 bin mil öteden utançtan ölmeme sebep oldular”…

Dedi…

“Geleceğin monarşisi için endişeleniyorum.”

Dedi…

Deneyimli muharrir Jan Moir’e göre dünya artık farklı bir yer ve tarih kendini paka çekmeli, sömürgeciliğin kirli çamaşırları ve geçmişin lekeleri temizlenmeli. Kate’in Jamaica bayrağını onurlandırmak için giydiği sarı elbise kâfi değil!

“Ama elbette olanlar onların kabahati değil, geçmişin günahlarını geleceğin yörüngesine bu biçimde taşıyamazlar” diyen Moir, William’ın kölelik hakkında yaptığı ve derin ıstırabını lisana getirdiği konuşmanın da bir manası olmadığı görüşünde.

KRALİÇE GİTMEDEN BİR ŞEYLER YAPMALI

Jan Moir’in yazısını okumasaydım, aman Kate nasıl şık, aman da nasıl tatlılar falan yazacaktım; bu kraliyet şaşaası bak benim de gözümü boyadı canım okuyucu.

Lakin ne palavra söyleyeyim, Catherine de William da fazlaca tatlıydı, ah o lokal halkla yaptıkları dansları yok mu, bayıldım.

Ne yapacaksa Kraliçe yapmalı yok yakınken, madem 70. yılını kutlayacak, gitmeden artık özür mü dileyecek, tazminat mı ödeyecek yapsın ne gerekiyorsa; onun ve geçmiş monarşilerin yaşattıklarını, sebep olduklarını buncağızları mı ödesin?

Haksızlık…

Elif Aktuğ