Seyahat Parkı davasında ‘karar’ duruşması

KozmikRüya

New member
Gezi Parkı aksiyonlarına ait davada duruşma savcısı celse içinde mütalaasını açıklamıştı.

Açıklanan mütalaada, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ cürmünden ağırlaştırılmış müebbet mahpusla cezalandırılması talep edilirken, 6 sanığın ise ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar mahpusla cezalandırılması istenmişti.

Karar çıkması bekleniyor

Mütalaada ayrıyeten, haklarında yakalama sonucu bulunan ve olayların organizatörleri oldukları öne sürülen sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Mehmet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin dava belgelerinin ayrılarak, yakalama sonucu infazlarının beklenmesi talep edilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülecek olan duruşmada sanıklar ile avukatlarının son kere temele ait mütalaaya karşı savunma yapmaları ve daha sonrasında davada sonucun çıkması bekleniyor.

Olayın geçmişi

Gezi Parkı aksiyonlarına ait ortalarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapan ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 sanığın ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan yargılandığı dava, 18 Şubat 2020’de karara bağlanmıştı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tutuklu sanık Osman Kavala’nın da ortalarında olduğu 9 sanığın beraatına, firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora’nın ise belgelerinin ayrılmasına hükmetmişti.

Savcılığın mahallî mahkemenin sonucunı istinafa taşımasının akabinde İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021’de 9 sanık hakkındaki beraat sonucunı bozmuştu.

Yakalamalı sanıkların dosyası

Bozma sonucunın akabinde İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Nisan 2021’deki duruşmada bu dava ile yakalamalı sanıklar Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin belgesinin birleştirilmesine karar vermişti.

Bunun yanı sıra Osman Kavala ile CIA eski danışmanı Henri Barkey’in FETÖ’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ilişkin ‘Anayasayı ihlal’ ve ‘Devletin saklı kalması gereken ayrıntıları, siyasal yahut askeri casusluk niyetiyle temin etme’ kabahatlerinden İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davanın Seyahat Parkı ana davasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.

Gezi Parkı ile Çarşı davası belgesi ayrıldı

Öte yandan, Seyahat Parkı olaylarına ait Beşiktaş’ın taraftar kümesi Çarşı üyelerinin de ortalarında bulunduğu 35 sanık hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen karar Yargıtay tarafınca bozulmuştu.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Seyahat Parkı olaylarına ait dava ile Çarşı davası içinde türel ve fiili irtibat bulunduğunun açıklandıği kararda, örgüt üyeliği hatasının özelliği nazara alınarak, her iki evrakın birleştirilmesi tarafına gidilmesi, sanıkların tüzel durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazılı biçimde eksik araştırma sonucunda beraatlarına karar verilmesinin bozma sebebi sayıldığı vurgulanmıştı.

Davalar verilen bozma kararlarının akabinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmişti. Seyahat Parkı ile Çarşı davası belgesi, 21 Şubat’ta görülen dördüncü duruşmada, davaların geldiği evre dikkate alınarak bir daha ayrılmıştı.
 
Üst