Teknoloji Cihazlarında İthalat Kısıtlaması Konusunda Hindistan ve ABD Çözüm Bulmayı Kabul Ediyor

KozmikRüya

New member
Hindistan elektronik cihazlara ithalat kısıtlamaları getireceğini söylemişti (Temsili)


Yeni Delhi:

Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcisi’nden (USTR) yapılan açıklamaya göre, ABD’nin Hindistan’ın belirli elektronik cihazlara ithalat kısıtlamaları getirme kararıyla ilgili endişeleri artarken, her iki ülke de soruna her iki ülkenin kaygılarını giderecek bir çözüm bulma konusunda anlaştı.

Sorun, Ticaret ve Sanayi Bakanı Piyush Goyal ile ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai arasında 26 Ağustos’ta yapılan toplantıda işaretlendi.

İki bakan ayrıca yetkililerine, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) belirli kümes hayvanı ürünleriyle ilgili olarak devam eden son ticaret anlaşmazlığını karşılıklı olarak çözmek için görüşmeleri sürdürmeleri yönünde talimat verdi.

“Büyükelçi Tai ayrıca Hindistan’ın teknolojik ekipmanlara yönelik ithalat lisansı gerekliliklerine ilişkin endişelerini de dile getirdi. Politikanın uygulanması halinde ABD’nin ihracatları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmamasını sağlamak için inceleme ve girdi sağlama fırsatına ihtiyaç duyan paydaşların bulunduğunu kaydetti. Hindistan,” Büyükelçi Tai’nin Bay Goyal ile yaptığı görüşmenin okunmasına göre.

USTR web sitesinde yayınlanan açıklamada, “Büyükelçi Tai ve Bakan Goyal, bu konuyu daha fazla araştırmak ve her iki ülkenin endişelerini giderecek bir çözüm bulmak konusunda anlaştılar.” ifadesine yer verildi.

Hindistan’ın bu ürünlerdeki ithalatı (PC’ler/dizüstü bilgisayarlar, tabletler, Wifi Dongle’lar, Akıllı Kart Okuyucular, Android TV Kutuları) 2022-2023’te 8,8 milyar ABD doları değerindeydi. Bu ayın başlarında Hindistan, yerli üretimi artırmak ve Çin gibi ülkelerden ithalatı azaltmak amacıyla güvenlik gerekçesiyle 1 Kasım’dan itibaren dizüstü bilgisayarlar ve bilgisayarlar (tablet bilgisayarlar dahil) gibi elektronik cihazlara ithalat kısıtlamaları getireceğini söyledi.

Tai ve Goyal’in, belirli tarım ürünlerinin ithalatına ilişkin tedbirlere ilişkin yedinci önemli DTÖ anlaşmazlığını tartıştıklarını da sözlerine ekledi.

“Yakında bir çözüme ulaşmak için ilgili ekiplerine bu anlaşmazlıkla ilgili görüşmeleri sürdürme görevi verdiler” diye ekledi.

Başbakan Narendra Modi’nin Haziran ayında ABD’ye yaptığı ziyaret sırasında, iki ülke DTÖ’deki altı ticari anlaşmazlığın sona erdiğini ve Hindistan’ın belirli ABD ürünlerine (nohut, mercimek, badem, ceviz, elma, borik asit ve teşhis reaktifleri) yönelik gümrük vergilerini kaldırdığını duyurdu. ).

Ayrıca bu yılın sonlarında ABD-Hindistan Ticaret Politikası Forumu’nun yeniden toplanmasını sabırsızlıkla bekliyorlardı.

Kümes hayvanları davası 2012 yılında ABD tarafından DTÖ’de Hindistan’a karşı açılmıştı. Hindistan hem panelde hem de temyiz organı düzeyinde anlaşmazlığı kaybetmişti. Yeni Delhi’nin ABD’den kümes hayvanı ürünleri ithalatına getirdiği yasağın küresel normlara aykırı olduğu gerekçesiyle Hindistan aleyhine karar verildi.

Hindistan’ın kararı öngörülen sürede uygulayamaması nedeniyle ABD tazminat talebinde bulunmuştu. Şimdi her iki ülke de meseleyi karşılıklı olarak çözmenin yollarını tartışıyor.

ABD, Hindistan’ın en büyük ticaret ortağıdır. İkili mal ticareti, 2021-22’deki 119,5 milyar ABD dolarından 2022-23’te 128,8 milyar ABD dolarına yükseldi.

(Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
 
Üst