Ünlülerin hastalığı: Ördek sendromu

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Oktay Kaynarca, toplumsal medya kullanıcılarının memnun, başarılı, varlıklı ve her şeyi sıradan olarak elde ettiğini göstermesine reaksiyon gösterdi. Ünlü oyuncu, ömrün dışarıdan eksiksiz göründüğü, fakat aslında o denli olmadığı durumlarda kullanılan bir tabir olan ‘ördek sendromu’nu (Ördeğin suyun üzerinde epeyce rahat duruyormuş üzere görünmesi fakat, altta ayaklarını çırparak büyük gayret vermesi) kaleme aldı.

“YENİ OKUDUM, ÇOK İLGİMİ ÇEKTİ”

57 yaşındaki sanatçı, “Yeni okudum, epey ilgimi çekti ve paylaşmak istedim” diyerek, 1.7 milyon takipçisinin bulunduğu Instagram hesabından ‘ördek sendromu’ ile ilgili dikkat çeken ileti yayınladı. Kaynarca’nın kısa müddette gündem olan gönderisine binlerce beğeni ve epey sayıda yorum geldi.

“MUHTEŞEM KARELER İÇİNDE KAYBOLUYORUZ”

Kaynarca, yaptığı paylaşıma şu notu ekledi:

“Ördek sendromu… İnsanların toplumsal medya vs üzere alanlarda daima başarılı keyifli ve her şeyi kolay, sıradan olarak elde etme, anlatma haline verilen isimmiş. Beşerler hakikaten göründüğü kadar keyifli, varlıklı, başarılı, rahat ya da kusursuz mi? Asıl sorun ise kendilerini bu biçimde göstermeye çalışan insanların bu biçimde olduğuna inanıp, ‘Benim ömrüm niçin bu biçimde değil, ben niçin bu kadar çalışıp onların hayatının onda birine sahip olamıyorum’ deyip mutsuz olmaları. halbuki değiller, görünen gerçek değil, memnun değiller, yalnızca kusursuz olmaya zorlayan harika olmayanı dışlayan bir hayatı, bu ömrün dayatmalarını yaşıyorlar. Hepimiz olmayı istediğimiz, oburlarının da olduğunu zannettiğimiz süper kareler ortasında kayboluyoruz. Ördek misali. Suyun üstünde fazlaca zarifçe ve huzurla süzülen ördeğin, görünmeyen su altındaki ayaklarının aslında ne kadar epeyce gayret sarfettiği gerçeği. Diğerlerinin düzmece mutluluklarından fazla, kendi gerçek mutluluğumuzun çabası galiba aslolan. Sevgiyle.”