Ulusal Finansal Eğitim Stratejisi: OECD teklifi kabul edildi

Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner bugün teklifi onayladılar OECD Almanya için ulusal bir finansal eğitim stratejisi için.

Federal Eğitim Bakanı, “Finansal eğitim, yetkin ekonomik katılım için çok önemli bir ön koşuldur” diye açıklıyor. Her birey kendi mali konularında yetkin kararlar verebilmelidir. “Bu nedenle finansal eğitimi bilimsel bir temele oturtmak ve eğitim fırsatları yaratmak önemli.”

Finansal eğitimin önemi ve uygun eğitim materyalleri

Önerilen önlemlerin amacı hem halk arasında finansal eğitimin önemi konusunda farkındalık yaratmak hem de iyi, hedefe yönelik eğitim materyalleri oluşturmaktır. OECDTeklif, Federal Maliye Bakanlığı ile Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'nın Finansal Eğitim Girişimi kapsamında desteklediği ulusal finansal eğitim stratejisinin geliştirilmesine yönelik önemli bir adımdır.

Beş konu alanı

Finansal eğitim stratejisi teklifinde, OECDÖzellikle aşağıdaki beş konu alanında finansal eğitimi somut önlemlerle güçlendirmek:

1. Uzun vadeli tasarruflar ve emeklilik karşılığı
  2. Finans ve sermaye piyasalarına katılım
  3. Bütçe planlaması, aşırı borçlanmanın önlenmesi ve kredinin sorumlu kullanımı
  4. Dijital finansal okuryazarlığın güçlendirilmesi
  5. Sürdürülebilirlik tercihlerinin uygulanması (sürdürülebilir finans)
Şuradan olanlar OECD Önerilen önlemler hem federal hem de eyalet hükümetlerine yöneliktir. Federal hükümet, kendisine yapılan tavsiyelere dayanarak bir federal finansal eğitim stratejisi geliştirecektir. Bunlar, tavsiyeler doğrultusunda gerçekleştirilir. OECD merkezi bir organizasyonda koordine edilir ve kalıcı olarak uygulanır. Bu konuda departmanlar arasında koordinasyonun bu yıl sağlanması gerekiyor.

Finansal Eğitim Girişimi

Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMF) ve Federal Maliye Bakanlığı (BMF) 23 Mart 2023'te ortaklaşa Finansal Eğitim Girişimi'ni başlattı. Temel noktalar, ulusal bir finansal eğitim stratejisinin geliştirilmesi, bir finansal eğitim platformunun geliştirilmesi ve finansal eğitim üzerine araştırmaların teşvik edilmesidir.