Yerli Kripto Para Dijital TL Test Aşamasında! Birinci Süreç Ne Vakit?

SessizGozler

New member
Ülkemizde bir müddetdir kripto para ve Blockchain’e yönelik çalışmalar gerçekleştirilmekte. Bu alanda öne çıkan bir eser ise dijital para üniteleri. Nakit paranın kullanmasının azalması ile ülkeler, merkez bankası dijital para üniteleri (CBDC) çıkarma gayretine girdiler. Bu kripto paralar, temelinde fiat para ünitesinin dijital hali olacak. Türkiye’nin CBDC projesi ise Dijital TL. Geçtiğimiz gün, dijital TL için test süreci başladı. Pekala, sırada neler var? Dijital Türk Lirası (DTL) ile birinci süreç ne vakit yapılacak?

Dijital TL için test süreci başladı

Kriptokoin.com
olarak da bildirdiğimiz üzere, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafınca çıkarılan Blockchain tabanlı Dijital Türk Lirası (DTL) için bir müddetdir çalışmalar devam ediyordu. Çalışmaları Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme Projesi sürdürüyordu. Geçtiğimiz gün, ikinci basamaktaki pilot bulgular sonucunda DTL’nin ödemelerde kullanması açısından test basamağına geldiğimiz aktarıldı. DTL ile birinci ödemenin, yani birinci alışverişin 2023’te yapılacağı düşünülmekte.


Dijital Türk Lirası’na dair güvenlik, muhafaza ve bilgi tahlili şekli bahisleri HAVELSAN’daki uzmanlar ve sunucular üstlenecek. Ayrıyeten DTL sistemlerinin FAST sistemleri ile entegrasyonu kelam konusu. Yani DTL, FAST ödemelerinde kullanılabilir hale getirilecek. Bilindiği üzere 1 DTL, 1 Türk Lirası’na eşit olacak. Yani, 1 Türk Lirası’na eşit olduğu için DTL’yi stablecoin’e benzetebilirsiniz.

Dijital paralara dair ilgi artışı

Son senelerda, dijital bir para ünitesine dair muhtaçlık anlatısı yayıldı. Bu da biroldukça ülkenin merkez bankasını harekete geçirdi. Pekala, dijital bir para ünitesinin özelliği nedir? Tüm unsurların DTL’de olacağı kesin olmamakla bir arada, dijital para ünitelerinin sunması beklenen faydalar şunlar:

  • Bazı İnternet devlerinin elinde artan ağır ödeme düzeyleri karşısında, ödeme sistemlerinin rekabeti, verimliliği ve esnekliği artırabilir.
  • Finansal dijitalleşmeyi ve kapsayıcı finansmanı ilerletmeye yardımcı olabilir. Bu, sistemdeki dolanımdaki nakit ölçüsünü daha da azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Nakit paranın basım, nakliye, depolama ve bakım üzere ihraç ve süreç maliyetlerini azaltır.
  • Para ünitesinin tüm hareket döngüsünü rafa kaldırabilir. Para ünitesi ihracının doğruluğunu artırır. Birtakım finansal riskleri önler ve dataları kaydedebilir.
  • Ayrıca, kozmik dağıtım elde etmek ve teknolojiye dayalı ekonomik ve finansal faaliyetler için eksiksiz bir ekosistem sağlamak için mevcut dijital pazarlama kanallarını kullanabilir.
  • Tamamen temassız bir ekonomiyi kolaylaştırabilir.
  • Daha verimli bir makro siyaset düzenleyici sisteme ulaşmak için para ve maliye siyasetinin entegrasyonunun gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir. Uzun vadede para siyasetini zenginleştirebilir ve güzelleştirebilir.
 
Üst