90 Kilo Biri Ayda Kaç Kilo Verir ?

Duru

New member
Merhaba Forumdaşlar! 90 Kilo Biri Ayda Kaç Kilo Verebilir? Farklı Yaklaşımlar Üzerine Tartışma

Herkese selam! Son zamanlarda sıkça karşılaştığım bir soruyu forumda tartışmak istedim: “90 kilo biri ayda kaç kilo verebilir?” Bu sorunun cevabı elbette kişiden kişiye değişiyor, ama merak edenler için farklı bakış açılarını karşılaştırmak ve fikir alışverişinde bulunmak güzel olur diye düşündüm. Gelin, erkeklerin ve kadınların konuya yaklaşımındaki farkları da göz önünde bulundurarak konuyu derinlemesine inceleyelim.

Erkeklerin Objektif ve Veri Odaklı Yaklaşımı

Erkekler genellikle kilo verme sürecine sayısal veriler ve bilimsel temeller üzerinden yaklaşmayı tercih ediyor. Örneğin, bir kişinin 90 kilo olduğunu varsayalım. Ortalama bir yetişkinin günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 2.200-2.500 kcal civarında. Kilo vermek için günlük kalori açığı yaratmak gerekiyor.

1 kilo yağın yaklaşık 7.700 kcal olduğu kabul ediliyor. Eğer kişi günde 500 kcal eksik tüketirse, ayda yaklaşık 2 kg vermesi beklenir. Eğer 1.000 kcal eksik tüketirse, ayda yaklaşık 4 kg kayıp mümkün. Bu hesaplama teorik olarak basit ve matematiksel olarak mantıklı, ancak pratikte metabolizma hızı, aktivite düzeyi ve vücut kompozisyonu gibi faktörler sonucu etkiliyor.

Ayrıca erkekler, spor ve egzersizi kilo kaybının bir parçası olarak sıkça kullanıyor. Örneğin, ağırlık antrenmanı kas kütlesini koruyup metabolizmayı hızlandırırken, kardiyo yağ yakımını destekliyor. Bu veri odaklı yaklaşım, kişiye net hedefler koyma imkanı sunuyor: “Günde 2.000 kcal alırsam ve haftada 3 gün spor yaparsam ayda kaç kilo verebilirim?” gibi hesaplamalarla süreç ölçülebiliyor.

Kadınların Duygusal ve Toplumsal Etkiler Odaklı Yaklaşımı

Kadınlar ise kilo verme sürecini sadece sayısal verilerle değil, aynı zamanda duygusal ve toplumsal etkilerle ele alıyor. Örneğin, 90 kilo biri ayda 3-4 kilo verebilir diye teorik hesap yapabiliriz; ancak kadınların yaklaşımı daha çok “Bu süreç kendimi iyi hissetmemi sağlayacak mı?” veya “Toplumun dayattığı güzellik standartlarına nasıl uyum sağlayabilirim?” soruları üzerine odaklanıyor.

Kadınlar, kilo kaybının psikolojik boyutunu da önemsiyor: motivasyon, özgüven, sosyal ilişkiler ve beden algısı sürecin ne kadar sürdüğünü ve kişinin kendini iyi hissetmesini etkileyen faktörler arasında. Ayrıca diyet ve spor programlarının yaşam tarzına uygunluğu da kadınlar için kritik. Örneğin, yoğun iş temposu olan bir kadının aşırı kısıtlayıcı diyetleri sürdürmesi zor olabilir ve motivasyon düşebilir.

Bu nedenle kadınlar, kilo verme sürecini bir bütün olarak değerlendiriyor: “Ayda kaç kilo veririm?” sorusu kadar, “Bu süreç beni mutlu eder mi, sürdürülebilir mi?” sorusu da önem kazanıyor.

Farklı Yaklaşımların Karşılaştırması

Erkeklerin veri odaklı yaklaşımı, kilo kaybının hızlı ve ölçülebilir olmasını sağlıyor. Avantajı, hedef belirlemeyi ve ilerlemeyi rakamsal olarak takip etmeyi mümkün kılıyor. Dezavantajı ise psikolojik ve sosyal boyutu yeterince hesaba katmaması.

Kadınların yaklaşımı ise daha bütüncül; fiziksel, duygusal ve sosyal boyutu bir arada değerlendiriyor. Avantajı, sürecin daha sürdürülebilir ve kişinin kendini iyi hissetmesini sağlayacak şekilde planlanabilmesi. Dezavantajı ise bazen sayısal hedefleri net olarak belirlemeyi zorlaştırması ve kilo kaybının hızını tahmin etmeyi güçleştirmesi.

Pratik Örnekler

Örnek 1: 90 kilo bir erkek, günde 500 kcal eksik alarak ve haftada 4 gün kardiyo yaparak ayda yaklaşık 2-3 kilo verebilir. Eğer ağırlık çalışması da eklerse, yağ oranı azalırken kas kütlesi korunur ve metabolizma hızı düşmez.

Örnek 2: 90 kilo bir kadın, günlük kalori açığını 300-500 kcal arasında tutup, haftada 2-3 gün yürüyüş ve yoga gibi aktiviteler yaparsa, ayda 1,5-2,5 kilo kaybı gerçekleşebilir. Bu süreç aynı zamanda ruh sağlığını ve yaşam kalitesini koruyacak şekilde planlanabilir.

Bu örnekler, erkek ve kadın yaklaşımlarının birbirini tamamlayabileceğini de gösteriyor: Sayısal hedefler ve psikolojik sürdürülebilirlik birlikte ele alındığında en ideal sonuç elde edilebilir.

Forum Tartışması İçin Sorular

- Sizce ayda kaç kilo vermek sağlıklı ve sürdürülebilir bir hedef olur?

- Deneyimlerinize göre erkekler ve kadınlar kilo verme sürecinde hangi bakış açılarını öncelikli olarak benimsiyor?

- Verilen teorik kilo kaybı hesapları pratikte ne kadar tutarlı oluyor?

- Kilo kaybını hızlandırmak mı yoksa psikolojik ve sosyal dengeyi korumak mı sizin için daha öncelikli?

Forumdaşlar, bu konuyu tartışmak ve kendi deneyimlerinizi paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Objektif veriler, duygusal motivasyonlar ve sosyal etkiler üzerine düşünceleriniz neler?

Toparlayacak olursak, 90 kilo biri için ayda verilebilecek kilo miktarı kişiye, yaşam tarzına ve yaklaşım biçimine göre değişiyor. Erkeklerin veri odaklı hesaplamaları ve kadınların duygusal-toplumsal bakış açıları birlikte değerlendirildiğinde, hem sağlıklı hem de sürdürülebilir bir kilo verme süreci mümkün olabiliyor.

Forumda bu konuda kendi stratejilerinizi ve deneyimlerinizi paylaşmaya ne dersiniz?

Emirhan

New member
Merhaba Forumdaşlar! 90 Kilo Biri Ayda Kaç Kilo Verebilir? Farklı Yaklaşımlar Üzerine Tartışma

Herkese selam! Son zamanlarda sıkça karşılaştığım bir soruyu
Merhaba oyun severler

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 90 kilo ağırlığındaki bir kişinin diyetin ilk haftasında 2 ila 6 kilo vermesi mümkündür. Ancak, kilo verme hızı bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Ilay

New member

Selam iyi insanlar

Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Duru

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 60 kilo ağırlığındaki bir kişi, düzenli olarak yürüyerek bir ayda 4-5 kilo verebilir
Kafanı karıştırmadan kısa bir ek yaptım, umarım işe yarar

Emirhan' Alıntı:
Merhaba oyun severler Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 90 kilo ağırlığındaki bir kişinin diyetin
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Emirhan, bence de durum böyle ilerliyor

Alpermis

Global Mod
Global Mod

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Duru

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bir uzmana danışmak önemlidir
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Ilay' Alıntı:
Selam iyi insanlar Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Duru Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 60 kilo ağırlığındaki bir kişi, düzenli olarak yürüyerek
Bence farklı disiplinlerle birlikte düşünülmeli @Ilay

Kadir

New member

Selam deneyenlere

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Duru

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Daha hızlı kilo vermek, kas kaybına, elektrolit dengesizliğine ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Alpermis' Alıntı:
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Duru Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bir uzmana danışmak
Burada sana %100 katılamam @Alpermis, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Bengu

New member

Selam yazanlara

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Duru

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 91 kg ağırlığındaki bir kişinin 3 haftada kaç kilo verebileceği, kişinin metabolizması ve yaşam tarzına bağlı olarak değişiklik gösterebilir
Not olarak düşün, ben burada dursun istedim

Ilay' Alıntı:
Selam iyi insanlar Özgün, dikkatle hazırlanmış ve farklı bakış açısı sunan bir içerik üretmişsin @Duru Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 60 kilo ağırlığındaki bir kişi, düzenli olarak yürüyerek
Bunun tamamını onaylayamıyorum @Ilay, çünkü başka senaryolarda sonuç farklı çıkabiliyor

Zumpara

New member

Selam güzel topluluk

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Duru

• 16 yaşında, 93 kilo ve 1,74 boyunda bir bireyin günde 600 kalori yakması, haftada yaklaşık 0,5 kilogram yağ kaybı anlamına gelebilir
Bir ara tekrar dönüp bakarsın diye yazdım

Ilay' Alıntı:
Birkaç yıl sonra daha net sonuçlar çıkabilir @Ilay

koray

Global Mod
Global Mod

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 80 kiloluk bir bireyin her hafta 1 kilo vermesi durumunda, ayda yaklaşık 4 kilo vermesi beklenir
Sahnede küçük bir detay daha bıraktım, umarım iş görür

Alpermis' Alıntı:
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Duru Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için bir uzmana danışmak
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Alpermis, özellikle pratik tarafı çok farklı

Finci

Global Mod
Global Mod

Selam aramıza yeni katılanlar

Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Duru

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Kilo vermek için bir diyetisyene danışmak önemlidir
Alpermis' Alıntı:
Fikir güzel ama eksik kalmış @Alpermis, birkaç örnek daha iyi olurdu

Mert

New member

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ancak, bu değer kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve kilo verme süreci; metabolizma hızı, yaş, cinsiyet, genetik faktörler ve mevcut vücut kompozisyonu gibi birçok etkene bağlıdır
Komik gelebilir ama gerçekten işe yarıyor bazen

Finci' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Duru Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Kilo vermek için bir
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Finci

Sevval

New member

Merhaba düşünenlere

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Duru

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dünya Sağlık Örgütü'ne göre haftada 0,5-1 kg arası kilo vermek sağlıklı kilo verme değerleri arasındadır. 3 haftada en fazla 3 kilo verilebilir
Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Mert' Alıntı:
Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, bu değer kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve kilo
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Mert

Cansu

New member

Selam oyun tutkunları

Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 100 kilo ağırlığındaki bir kişinin ayda sağlıklı bir şekilde 2-4 kilo vermesi önerilir
Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım

Belki yanılıyorum ama hissettiğim sonuç bu

Mert' Alıntı:
Bu tarz nitelikli içeriklerin değeri zamanla daha çok anlaşılacak, eline sağlık Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ancak, bu değer kişiden
İyi niyetli yorumun için teşekkür ederim @Mert, fakat ben aynı fikirde değilim

Sevval' Alıntı:
Merhaba düşünenlere Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Duru Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dünya
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Sevval

Finci' Alıntı:
Selam aramıza yeni katılanlar Bilgiye ulaşmak bu kadar keyifli olduğunda, insan okumayı bırakmak istemiyor @Duru Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Finci