Başlangıç fırsatları programı başlıyor – Haberler

Federal Eğitim Bakanı Bettina Stark-Watzinger, Fırsatları Başlatma programının başlangıcında mutlu bir şekilde “Eminim ki eğitim politikasında dönüşüm bugün başlıyor” dedi. “Çünkü şunun tekrar geçerli olmasını sağlıyoruz: Eğer çaba gösterirseniz, hangi aile geçmişinden geliyor olursanız olun, bunu yapabilirsiniz.”

Okullar orada olmak istiyor

Bugün itibarıyla Almanya'da 1.389'u ilkokul olmak üzere 2.125 okul StartChances okullarıdır. Bu, başlangıçta planlananın iki katından fazla. Stark-Watzinger, bunun StartChances programının muazzam dinamizmini gösterdiğini ve okulların bunun bir parçası olmak istediğini söylüyor.

StartChances programı özellikle sosyal açıdan dezavantajlı öğrencilerin yüksek oranda olduğu okulları desteklemektedir. 2026/27 öğretim yılı itibarıyla Almanya genelinde yaklaşık 4.000 StartChance okulu bulunacak. Okullar federal eyaletlere göre kademeli olarak adlandırılır. Amaç, zorlukların en büyük olduğu yerde destek sağlamaktır.

Hangi okullar StartChance okullarıdır?

Resme tıkladığınızda federal eyaletlerdeki Start Chance okullarını bulabileceğiniz bir harita açılır:


Eyaletinizde hangi yeni kurulan okullar var? StartChances programındaki okullar hakkında daha fazla bilgi edinmek için görsele tıklayın.

Eğitimsel başarıyı sosyal altyapıdan ayırmak

Programın amacı eğitim başarısını sosyal altyapıdan ayırmak ve okul eğitiminde daha fazla fırsat eşitliği sağlamaktır. StartChance okullarında program sonuna kadar matematik ve Almanca alanlarında asgari standartları karşılayamayan öğrenci sayısının yarıya indirilmesi bekleniyor. Bu sadece maddi yardımla ilgili değil, eğitim sisteminin değiştirilmesiyle de ilgili.

Okul gelişimine destek

StartChances programının hedeflerine ulaşmak için, StartChances okullarındaki öğretim ve öğretim kadrosundaki yapılar profesyonelleştirilecek ve daha da geliştirilecektir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra, yüksek kaliteli altyapı ve donanıma sahip modern öğrenim yerleri için parayı da içerir. Okullar aynı zamanda gerektiğinde kullanabilecekleri kendi fırsat bütçelerine ve çok profesyonelli ekipleri güçlendirmek için paraya da sahip oluyorlar. Bunlar örneğin sosyal hizmet veya psikolojik bakım uzmanları olabilir.

Bilimsel destek ve değerlendirme

StartChances programının mümkün olan en büyük etkiyi yaratması, geleceğe rol model olması ve örnek bir karakter geliştirmesi amaçlanıyor. Bu nedenle proje bilimsel olarak desteklenmekte ve bir öğrenme programı olarak değerlendirilmektedir.
 
Üst