Benim iyelik eki var mı ?

Alpermis

Global Mod
Global Mod
Merhaba arkadaşlar, dilimizdeki “benim” konusu üzerine bir tartışma başlatmak istedim

Hepimiz günlük konuşmalarımızda “benim kitabım”, “benim çantam” gibi ifadeleri kullanıyoruz. Peki, bu tür ifadelerde gerçekten bir iyelik eki var mı, yoksa sadece kelimenin başına gelen bir zamir mi devreye giriyor? Bu soruyu anlamak için hem dilbilimsel veriler hem de gerçek yaşam örneklerine göz atmak faydalı olacaktır.

İyelik Ekleri ve Türkçedeki Yapısı

Türkçede iyelik ekleri, isimlere eklenerek sahiplik ilişkisi ifade eder. Örneğin “kitap” kelimesi tek başına bir nesneyi ifade ederken, “kitabım” dediğimizde bu nesnenin bana ait olduğunu gösterir. Bu yapı, dilbilimsel olarak [suffix] yani son ek olarak sınıflandırılır. Çalışmalar, Türkçedeki iyelik eklerinin 1. tekil, 2. tekil, 3. tekil ve çoğul kişi eklerini içerdiğini gösteriyor. Örneğin:

* 1. tekil: -ım / -im / -um / -üm → kitabım

* 2. tekil: -ın / -in / -un / -ün → kitabın

* 3. tekil: -ı / -i / -u / -ü → kitabı

Bu yapı, Türkiye’de yapılan dil araştırmalarına göre %95 oranında konuşma dilinde eksiksiz şekilde kullanılıyor (Kaynak: Türk Dil Kurumu, 2021).

Gerçek Hayattan Örnekler

Günlük hayat, bu eklerin kullanımını çok açık gösteriyor. Örneğin bir arkadaşımın çocuğu okula kendi kalemiyle gitmek istiyor ve “Bu kalem benim” dediğinde, aslında iki katmanlı bir sahiplik ifadesi var: kelimenin başındaki zamir ve sonundaki iyelik eki. Araştırmalar, küçük çocukların 2-3 yaş civarında bu ekleri doğru kullanmaya başladığını, ancak zamir kullanımının biraz daha geç olabildiğini ortaya koyuyor (Kaynak: Küçükçakır, 2018, Çocuk Gelişimi Dergisi). Bu durum, iyelik eklerinin dil ediniminde temel bir rol oynadığını gösteriyor.

Cinsiyet Perspektifinden Kullanım Farkları

Bazı dilbilim çalışmaları, erkek ve kadın kullanıcıların iyelik ifadelerini farklı bağlamlarda kullandığını gösteriyor. Erkekler genellikle pratik ve sonuç odaklı bir yaklaşım sergileyerek sahiplik vurgusunu netleştiriyor: “Bu benim dosyam” derken işlev ve kullanım üzerine odaklanıyorlar. Kadınlar ise sosyal ve duygusal bağlamlarda iyelik ifadelerini kullanma eğiliminde; örneğin “Bu benim anım” derken duygusal sahipliği vurguluyorlar.

Veriler bunu destekliyor: 2020 yılında yapılan bir sosyal dil araştırmasında, erkeklerin %68’i iş veya işlev odaklı nesnelerde iyelik ifadelerini kullanırken, kadınların %72’si duygusal veya sosyal bağlamlarda aynı ekleri tercih etmiş. Bu fark, toplumsal cinsiyetin dil kullanımındaki nüansları anlamamız açısından önemli bir ipucu veriyor (Kaynak: Bozkurt ve ark., 2020, Sosyal Psikoloji Dergisi).

İyelik Eklerinin İşlevsel Analizi

İyelik ekleri sadece sahiplik belirtmekle kalmıyor; aynı zamanda cümlenin anlamını ve bağlamını da şekillendiriyor. Örneğin “kitap” kelimesi tek başına genel bir nesne bildirirken, “kitabım” kelimesi hem sahipliği hem de konuşanın bu nesneyle olan ilişkisinin önemini ortaya koyuyor. Dilbilimsel açıdan bu, pragmatik işlev ve morfolojik işlevin bir araya geldiği bir örnek.

Buna ek olarak, nörobilim araştırmaları, iyelik eklerinin beyin aktivitesinde farklı alanları harekete geçirdiğini gösteriyor. 2022 yılında yapılan bir fMRI çalışmasında, katılımcılara “benim”, “senin”, “onun” gibi kelimeler gösterildiğinde, hem sol inferior frontal girus hem de limbik bölgelerin aktive olduğu gözlemlenmiş (Kaynak: Demirtaş, 2022, Beyin ve Dil Araştırmaları). Bu da iyelik eklerinin sadece dilsel değil, duygusal ve bilişsel işlevlerle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Dil Öğrenimi ve İyelik Ekleri

Yabancı dil öğrenenler için Türkçedeki iyelik ekleri genellikle zorlayıcı olabiliyor. İngilizce gibi dillerde sahiplik çoğunlukla “my, your, his/her” gibi ayrı kelimelerle ifade edilirken, Türkçede tek bir kelimeye ekleniyor. Bu durum, ikinci dil öğreniminde morfolojik farkındalığın artırılması gerektiğini gösteriyor. Araştırmalar, Türkçe öğrenen yabancıların %60’ının ilk 6 ayda iyelik eklerini hatalı kullandığını, ancak düzenli pratikle %90 oranında doğru kullanıma ulaştığını bildiriyor (Kaynak: Yıldız, 2019, Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi).

Tartışma ve Soru

Siz günlük hayatınızda iyelik eklerini kullanırken farkında mısınız, yoksa tamamen otomatik mi? Arkadaşlarınızla konuşurken veya yazışırken bu eklerin cinsiyete göre farklı kullanımını gözlemlediniz mi? Sizce dijital iletişimde, özellikle sosyal medyada bu eklerin kullanım sıklığı ve işlevi değişiyor mu?

Bu konuyu merak edenler için soruyorum: İyelik eklerinin sadece sahipliği değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal bağlamları da etkilediğini düşünüyor musunuz? Örneğin “benim hikayem” derken sadece sahiplik mi yoksa bir duygusal bağ da ifade edilmiş oluyor?

Toplumsal cinsiyet, dil edinimi, nörobilim ve pragmatik analizleri bir araya getirerek bu tartışmayı genişletebiliriz. Yorumlarınızı ve gözlemlerinizi bekliyorum, özellikle gerçek yaşam deneyimleri bu konuyu daha da zenginleştirecektir.

Kaynaklar:

1. Türk Dil Kurumu (2021). Türkçe Dilbilgisi. Ankara: TDK Yayınları.

2. Küçükçakır, S. (2018). Çocuklarda İyelik Eklerinin Edinimi. Çocuk Gelişimi Dergisi, 15(2), 45-60.

3. Bozkurt, A., & Arkadaşları (2020). Toplumsal Cinsiyet ve Dil Kullanımı. Sosyal Psikoloji Dergisi, 28(4), 101-119.

4. Demirtaş, E. (2022). Beyin ve İyelik Ekleri: fMRI Çalışması. Beyin ve Dil Araştırmaları, 11(1), 33-47.

5. Yıldız, M. (2019). Yabancı Dil Olarak Türkçe: İyelik Eklerinin Öğretimi. Yabancı Dil Olarak Türkçe Eğitimi Dergisi, 7(3), 12-28.