Kosova’da tanısı konulamayan bebek, Türkiye’de sıhhatine kavuştu

KozmikRüya

New member
Kosova’da doğduğundan beri tanısı konulamayan hastalıkla cebelleşen 8,5 aylık Diar Ademaj, beslenme daha sonrası öksürük ataklarıyla nefes darlığı yaşıyordu.

2 ay yeni doğan ağır bakımda kalan Diar, uygun olduğu söylenilerek konuta gönderiliyor fakat sıkıntıları daima yeniden ediyordu.

Bir türlü tanısı konulamayan bebeklerinin durumunun berbata gittiğini fark eden Ademaj ailesi sonunda, tedavi için Kosova’dan Türkiye’ye gelme sonucu aldı.

Diar Türkiye’de sıhhatine kavuştu

Burada yemek ve nefes borusu içindeki ilişkiyi tespit eden Çocuk Cerrahisi Prof. Dr. Melih Tugay, Diar’ın dünyada fazlaca nadir görülen bir durumu olduğunu ve gerçekleştirilen güçlü fakat başarılı operasyonla sıhhatine kavuştuğunu söylemiş oldu.

Ameliyat edilen minik Diar, yaklaşık 10 gün ortasında sıhhatine kavuşarak beslenilebilir hale geldi.

“Bu durum yüz bin doğumun 40-50’sinde görülür”

Prof. Dr. Tugay, “Özofagus atrezisi, doğuştan gelen anatomik yapısal bozukluğun fazlaca daha az görülen bir halidir. Yemek borusu ile teneffüs borusu içinde temas olur. Lakin yemek borusu da tıkalı olduğu için bebek doğar doğmaz hiç beslenemez. Bu hastaların teşhisini koymaksa kolaydır. Bu durum yaklaşık yüz bin doğumun 40-50’sinde görülür. Diar’da görülen özefagus atrezisi tipinde ise yemek ve teneffüs borusu içindeki küçük bir yerde temas vardı. Bu ise epeyce daha azdır. Ve ozefagus atrezileri icinde yüzde 4 görünür” açıklamasını yaptı.


“Yemek ve soluk borusunu birebir yerlere yerleştirdik”

Prof. Dr. Tugay, “Öncelikle bu kontağın yolunun nerede olduğunu bulmamız gerekti. Zira bu ağızdan başlayıp mideye kadar gidiyor. Yani uzunluğundan göğüs boşluğu, göğüs kafesi içine kadar rastgele bir yerde olabilir. Diar 8 aylık olduğu için teneffüs borusu epey küçük çapta. Yani bir baş parmak kadar bile değil. İlişkiyi tespit edince ayırdık. Yemek ve soluk borusunu farklı yerlere yerleştirdik. Ameliyat başarılı biçimde sonlandı” formunda konuştu.

“Boğulup ölebilirdi”

Ameliyat daha sonrası Diar’ın sıhhat durumunun çok uygun olduğunu söz eden tabip ameliyatın 4’üncü gününden itibaren rahatlıkla beslenebildiğini söylemiş oldu. Denetimlere devam ettiklerini de belirten Prof. Dr. Melih Tugay, “Ameliyat olmasaydı tahminen de akciğerleri giderek daha berbat hale gelip büyük hasar gorecekti. Beslenme esnasında, mamanın nefes borusuna kaçmasıyla o anda boğulup ölebilirdi” dedi.


“Türkiye’deki sıhhat hizmetinden çok şad kaldık”

DHA’nın haberine nazaran, bebeği doğduğundan beri daima gayret verdiklerini belirten 27 yaşındaki anne Liridona Ademaj ise bebeğinin daima sorun yaşadığını ve bunların bir türlü geçmediğini söylemiş oldu.

Daha uygun tedavi edilmesi için Türkiye’ye geldiklerini söz eden Ademaj, “Bebeğim fazlaca fazla zorlukla gayret etti. Ancak artık ise durumu uygun. Artık onu elimle besleyebiliyorum. Türkiye’deki sıhhat hizmetinden çok mutlu kaldık. Evladımız sıhhatine kavuştu, epey memnunuz. Hekimimize hayli teşekkür ederiz” formunda konuştu.
 
Üst