Emirhan
New member
Forumdaşlar, Bu Hikâyeyi Sizlerle Paylaşmak İstedim
Forumdaşlar merhaba…
Bugün buraya içimde bir süredir dolaşan, yaşadıkça büyüyen bir hikâyeyi bırakmak istedim. Belki biriniz kendinizden bir parça bulursunuz, belki bir kelime sizde başka bir kapıyı aralar. Yorumlarınızı, hislerinizi, itirazlarınızı bile merak ediyorum. Çünkü bu hikâye tek başına değil, paylaşıldıkça anlamlı.
Bir Kelimeyle Başlayan Yolculuk: “Maşallah”
Her şey basit bir kelimeyle başladı: Maşallah.
Bir gün iş çıkışı arkadaşlarla oturmuş çay içerken, masadaki sohbet bir anda çocuklara, başarıya, hayata kaydı. Masanın bir ucunda Ali vardı; mühendis kafasıyla her şeye plan, çözüm ve mantık çerçevesinden bakan biri. Diğer ucunda ise Zeynep; dinlerken gözlerinin içi gülen, insanın cümlesinin yarısını kalbiyle anlayan biri.
Ali, yeni aldığı arabasından bahsederken biri “Maşallah” dedi. Ali gülümsedi ama sonra duraksadı:
“Bu kelime Kur’an’da geçiyor mu acaba? Yoksa biz sadece alışkanlıktan mı söylüyoruz?”
İşte o an, masadaki hava değişti. Basit gibi görünen bir soru, içimizde daha derin bir sorgunun kapısını araladı.
Erkek Aklı: Çözüm, Delil ve Strateji
Ali hemen telefonuna sarıldı.
“Bakın,” dedi, “bir şey söylüyorsak dayanağı olmalı. Ayet mi var, kökeni ne, anlamı tam olarak ne?”
Ali için mesele nettir:
– Sorun varsa çözüm aranır
– Bilgi varsa kaynak gösterilir
– İnanç bile olsa sistemli olmalıdır
Onun dünyasında “Maşallah” sadece güzel bir söz değil, *doğru yerde, doğru anlamla kullanılması gereken bir ifade*ydi. Kur’an’da birebir “Maşallah” kelimesinin geçip geçmediğini araştırmaya başladı. Kehf Suresi 39. ayete geldi:
“Bahçene girdiğinde ‘Maşallah, lâ kuvvete illâ billâh’ demeliydin…”
Ali’nin yüzünde tatmin olmuş bir ifade belirdi.
“İşte bu,” dedi, “kelime aynen geçiyor. Demek ki rastgele değil.”
Onun için mesele çözülmüştü. Ama hikâye burada bitmedi.
Kadın Kalbi: Anlam, Niyet ve Bağ
Zeynep sessizce dinliyordu. Ali konuşmasını bitirdiğinde yumuşak bir sesle söze girdi:
“Ben hiç ayet numarasını düşünmedim,” dedi. “Ama her ‘Maşallah’ dediğimde içimden şunu hissediyorum: Güzelliği kendime değil, Yaradan’a emanet ediyorum.”
Zeynep için “Maşallah”,
– Bir koruma duasıydı
– Bir şükrün fısıltısıydı
– Bir bağ kurma biçimiydi
O kelimeyi söylerken karşısındakiyle görünmez bir ip kuruyordu. Çocuğa söylerken merhamet, başarıya söylerken hayranlık, acıya söylerken teslimiyet vardı.
Ali kanıt arıyordu, Zeynep ise anlam.
Hikâyenin Kırılma Anı
O gün masada bir sessizlik oldu. Çünkü aslında ikisi de aynı yere bakıyordu ama farklı pencerelerden.
Ali sonunda şunu söyledi:
“Belki de biz erkekler kelimenin doğruluğunu, siz ise ruhunu taşıyorsunuz.”
Zeynep gülümsedi:
“Belki de birlikte olunca kelime tamamlanıyor.”
İşte o cümle beni derinden vurdu. Çünkü fark ettim ki Maşallah, sadece bir kelime değil; niyetle söylendiğinde bir duruş, bilinçle söylendiğinde bir dua.
Maşallah Kur’an’da Geçiyor mu? Ama Asıl Soru Bu mu?
Evet, geçiyor.
Ama mesele sadece geçip geçmemesi değil. Asıl mesele şu:
– Söylerken ne hissediyoruz?
– Kime yöneltiyoruz?
– Kendimizi nereye koyuyoruz?
Ali’nin stratejik aklı bize kaynağı gösterdi. Zeynep’in empatik kalbi ise bizi kelimenin içine soktu.
Birlikte şunu fark ettik:
Maşallah, hayranlığı sahiplenmemek, güzelliği Yaradan’a teslim etmek demekti.
Forumdaşlara Açık Bir Davet
Bu hikâyeyi buraya bırakıyorum çünkü merak ediyorum:
Siz “Maşallah” dediğinizde ne hissediyorsunuz?
Bir alışkanlık mı, bir dua mı, yoksa fark etmeden kurduğunuz bir bağ mı?
Belki siz de Ali gibi delil arıyorsunuz, belki Zeynep gibi hissederek yaşıyorsunuz.
Yorumlarınızı yazın, itiraz edin, ekleyin, anlatın.
Çünkü bazı kelimeler ancak paylaşıldıkça gerçek anlamını buluyor.
Forumdaşlar merhaba…
Bugün buraya içimde bir süredir dolaşan, yaşadıkça büyüyen bir hikâyeyi bırakmak istedim. Belki biriniz kendinizden bir parça bulursunuz, belki bir kelime sizde başka bir kapıyı aralar. Yorumlarınızı, hislerinizi, itirazlarınızı bile merak ediyorum. Çünkü bu hikâye tek başına değil, paylaşıldıkça anlamlı.
Bir Kelimeyle Başlayan Yolculuk: “Maşallah”
Her şey basit bir kelimeyle başladı: Maşallah.
Bir gün iş çıkışı arkadaşlarla oturmuş çay içerken, masadaki sohbet bir anda çocuklara, başarıya, hayata kaydı. Masanın bir ucunda Ali vardı; mühendis kafasıyla her şeye plan, çözüm ve mantık çerçevesinden bakan biri. Diğer ucunda ise Zeynep; dinlerken gözlerinin içi gülen, insanın cümlesinin yarısını kalbiyle anlayan biri.
Ali, yeni aldığı arabasından bahsederken biri “Maşallah” dedi. Ali gülümsedi ama sonra duraksadı:
“Bu kelime Kur’an’da geçiyor mu acaba? Yoksa biz sadece alışkanlıktan mı söylüyoruz?”
İşte o an, masadaki hava değişti. Basit gibi görünen bir soru, içimizde daha derin bir sorgunun kapısını araladı.
Erkek Aklı: Çözüm, Delil ve Strateji
Ali hemen telefonuna sarıldı.
“Bakın,” dedi, “bir şey söylüyorsak dayanağı olmalı. Ayet mi var, kökeni ne, anlamı tam olarak ne?”
Ali için mesele nettir:
– Sorun varsa çözüm aranır
– Bilgi varsa kaynak gösterilir
– İnanç bile olsa sistemli olmalıdır
Onun dünyasında “Maşallah” sadece güzel bir söz değil, *doğru yerde, doğru anlamla kullanılması gereken bir ifade*ydi. Kur’an’da birebir “Maşallah” kelimesinin geçip geçmediğini araştırmaya başladı. Kehf Suresi 39. ayete geldi:
“Bahçene girdiğinde ‘Maşallah, lâ kuvvete illâ billâh’ demeliydin…”
Ali’nin yüzünde tatmin olmuş bir ifade belirdi.
“İşte bu,” dedi, “kelime aynen geçiyor. Demek ki rastgele değil.”
Onun için mesele çözülmüştü. Ama hikâye burada bitmedi.
Kadın Kalbi: Anlam, Niyet ve Bağ
Zeynep sessizce dinliyordu. Ali konuşmasını bitirdiğinde yumuşak bir sesle söze girdi:
“Ben hiç ayet numarasını düşünmedim,” dedi. “Ama her ‘Maşallah’ dediğimde içimden şunu hissediyorum: Güzelliği kendime değil, Yaradan’a emanet ediyorum.”
Zeynep için “Maşallah”,
– Bir koruma duasıydı
– Bir şükrün fısıltısıydı
– Bir bağ kurma biçimiydi
O kelimeyi söylerken karşısındakiyle görünmez bir ip kuruyordu. Çocuğa söylerken merhamet, başarıya söylerken hayranlık, acıya söylerken teslimiyet vardı.
Ali kanıt arıyordu, Zeynep ise anlam.
Hikâyenin Kırılma Anı
O gün masada bir sessizlik oldu. Çünkü aslında ikisi de aynı yere bakıyordu ama farklı pencerelerden.
Ali sonunda şunu söyledi:
“Belki de biz erkekler kelimenin doğruluğunu, siz ise ruhunu taşıyorsunuz.”
Zeynep gülümsedi:
“Belki de birlikte olunca kelime tamamlanıyor.”
İşte o cümle beni derinden vurdu. Çünkü fark ettim ki Maşallah, sadece bir kelime değil; niyetle söylendiğinde bir duruş, bilinçle söylendiğinde bir dua.
Maşallah Kur’an’da Geçiyor mu? Ama Asıl Soru Bu mu?
Evet, geçiyor.
Ama mesele sadece geçip geçmemesi değil. Asıl mesele şu:
– Söylerken ne hissediyoruz?
– Kime yöneltiyoruz?
– Kendimizi nereye koyuyoruz?
Ali’nin stratejik aklı bize kaynağı gösterdi. Zeynep’in empatik kalbi ise bizi kelimenin içine soktu.
Birlikte şunu fark ettik:
Maşallah, hayranlığı sahiplenmemek, güzelliği Yaradan’a teslim etmek demekti.
Forumdaşlara Açık Bir Davet
Bu hikâyeyi buraya bırakıyorum çünkü merak ediyorum:
Siz “Maşallah” dediğinizde ne hissediyorsunuz?
Bir alışkanlık mı, bir dua mı, yoksa fark etmeden kurduğunuz bir bağ mı?
Belki siz de Ali gibi delil arıyorsunuz, belki Zeynep gibi hissederek yaşıyorsunuz.
Yorumlarınızı yazın, itiraz edin, ekleyin, anlatın.
Çünkü bazı kelimeler ancak paylaşıldıkça gerçek anlamını buluyor.