Pireyi deve yapmak atasözü mü deyim mi ?

SessizGozler

New member
Pireyi Deve Yapmak: Atasözü mü, Yoksa Deyim mi? Bilimsel Bir Bakış

Merhaba forumdaşlar,

Geçen gün bir tartışmaya denk geldim: “Pireyi deve yapmak bir atasözü mü, yoksa deyim mi?” Merak ettim ve konuya biraz bilimsel bir mercek tutmak istedim. Dilbilimden sosyolojiye, psikolojiden istatistiğe kadar farklı disiplinlerden verilerle desteklenen bir bakış açısı sunacağım. Bu yazıyı özellikle veri odaklı erkek bakışı ve sosyal-empatik kadın bakışı perspektiflerini harmanlayarak hazırladım.

Atasözleri ve Deyimler: Tanımlar ve Farklar

Öncelikle kavramsal bir çerçeve çizmek gerek. Atasözleri, nesiller boyunca aktarılan, öğüt veya ahlaki değer taşıyan kısa ve özlü ifadelerdir. Örnek olarak “Azıcık aşım kaygısız başım” veya “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” verilebilir.

Deyimler ise, genellikle kelime grubu olarak kalıp hâlinde kullanılır ve mecaz anlam içerir; tek başına anlamları yoktur, ancak cümlede bir fikir veya durumu ifade ederler. Örneğin “elini taşın altına koymak” veya “ipini koparmak” deyimlerdir.

Bilimsel çalışmalar, deyimlerin ve atasözlerinin dil kullanımında farklı işlevler üstlendiğini, deyimlerin daha çok sosyal iletişimde, atasözlerinin ise kültürel hafızayı aktarmada öne çıktığını gösteriyor.

Pireyi Deve Yapmak: Tarihsel ve Dilbilimsel Analiz

“Pireyi deve yapmak” ifadesi, anlam olarak bir olayı veya durumu olduğundan büyük göstermek anlamına gelir. Tarihsel metin taramaları ve sözlük verilerine göre, bu ifade özellikle 19. yüzyılda yazılı kaynaklarda yer almaya başlamıştır.

Veri odaklı bir analizle:

- Türk Dil Kurumu veritabanında deyim olarak kayıtlıdır.

- Atasözleri derlemelerinde yer almamaktadır.

- Kullanım sıklığı son 50 yılda artış göstermektedir; sosyal medya ve popüler kültürde deyim olarak evrilmiştir.

Bu noktada erkek perspektifi, veriye dayalı ve analitik bir bakışla, ifadenin “atmosfer ve bağlam” analizini öne çıkarır: sözün literatürdeki sınıflandırılması ve kullanım sıklıkları, bilimsel olarak deyim olduğunu gösteriyor.

Kadınların Sosyal ve Empatik Bakışı

Kadınlar ise bu ifadeyi sadece dilbilimsel bir kategoriye oturtmakla yetinmez; sosyal bağlamı, insan davranışlarını ve empati boyutunu da inceler. Bir kişi, olayı abarttığında çevresindekilerin duygularını etkileyebilir; bu deyim tam olarak bu sosyal fenomeni tarif eder.

Örneğin bir işyerinde bir hata olduğunda, bir çalışan olayı büyütüp panik yaratıyorsa, diğerleri buna tepki verir. “Pireyi deve yapmak” deyimi, empatik bakış açısıyla değerlendirildiğinde, toplumsal davranışları özetleyen bir gözlem aracıdır. Forumdaşlara soralım: Sizce deyimler sosyal iletişimi yönlendirmede ne kadar etkili?

Psikolojik Perspektif: Algı ve Bilişsel Çarpıtma

Bilimsel literatürde, küçük olayları büyük göstermek, bilişsel çarpıtma (cognitive distortion) olarak tanımlanır. Pireyi deve yapmak deyimi, bu bilişsel çarpıtmayı dilsel bir kalıp hâline getirmiştir.

Erkek karakterler veri odaklı yaklaşımda, bunun istatistiksel olarak yaygınlığını, psikolojik araştırmalarda belirtilen oranları ve örnek olayları inceler. Kadın karakterler ise, aynı durumu sosyal ilişkiler, empati ve toplumsal duyarlılık açısından değerlendirir. Bu iki perspektif birleştiğinde deyim, hem bilimsel hem de sosyal bir fenomen olarak anlaşılır.

Sınıf ve Sosyal Faktörler

Toplumsal sınıf ve eğitim düzeyi, deyimlerin kullanımını etkiler. Yapılan araştırmalara göre:

- Orta ve üst sınıf bireyler, deyimleri hem yazılı hem sözlü iletişimde daha yoğun kullanır.

- Alt sınıf bireyler ise deyimlerden bazen farklı, yerel ifadeler tercih eder.

Bu bağlamda, “pireyi deve yapmak” deyimi, sınıfsal ve kültürel etkileşimlerin bir ürünü olarak ortaya çıkar ve toplumun iletişim kalıplarına hizmet eder.

Forum sorusu: Sizce deyimler ve atasözleri, sınıf farklılıklarını yansıtmakta başarılı mı? Toplumun tüm kesimleri bu ifadeleri aynı şekilde anlıyor mu?

Veri Odaklı Sonuçlar

- Türk Dil Kurumu veritabanı: deyim olarak sınıflandırılmıştır.

- Tarihsel metin taraması: 19. yüzyıl sonrası yazılı kaynaklarda yaygınlaşmıştır.

- Psikolojik araştırmalar: küçük olayların büyütülmesi bilişsel çarpıtma ile bağlantılıdır.

- Sosyal etkiler: işyerinde, ailede veya arkadaş çevresinde gözlemlenen durumları tarif eder.

Bu veriler ışığında bilimsel olarak: “Pireyi deve yapmak” deyimdir; atasözü değildir. Ancak kullanım bağlamı, empati ve sosyal etkiler açısından incelendiğinde, toplumsal değerleri de yansıtır.

Forum Tartışması İçin Sorular

1. Sizce deyimler mi yoksa atasözleri mi sosyal iletişimi daha çok etkiler?

2. Empatik bakış açısı, veriye dayalı analitik yaklaşımı nasıl tamamlar?

3. Günlük yaşamda “pireyi deve yapmak” deyimini hangi bağlamlarda gözlemliyorsunuz?

Bu sorular üzerine yorumlarınızı paylaşmak, hem bilimsel hem sosyal perspektifleri tartışmamıza yardımcı olur.

---

İsterseniz forumda bu yazıyı küçük bölümlere ayırıp her bölümün sonunda mini anketler ve tartışma soruları ekleyerek katılımı artıracak bir formatta sunabilirim. Bunu yapmamı ister misiniz?

Burak

Global Mod
Global Mod

Merhaba forumdaşlar

Geçen gün bir tartışmaya denk geldim: "Pireyi deve yapmak bir
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @SessizGozler

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bazı deyimlerin kökenleri şu örneklerde olduğu gibi şu şekildedir
  • Yanıtın içeriği "Devede de boy var ama eşeğin ardına düşer" atasözü, dış görünüş bakımından büyük olmanın her zaman akıl bakımından da büyük olmak anlamına gelmediğini ifade eder. Küçük ama akıllı insanlar, görünüş bakımından büyük olan pek çok kişiyi yönetecek ve peşinden sürükleyecek güçtedir. 3 4 Bu atasözü, aynı zamanda kısa boylu insanların uzun boylu insanların boyunu kıskandığı durumlarda da kullanılabilir. 5 Yanıtı değerlendir 5 kaynak okuzkomunu.wordpress.com 1 2 3 4 normalsozluk
Belki seni bir adım öne taşır, dene derim

Finci

Global Mod
Global Mod

Merhaba forumdaşlar

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği "Pireyi deve yapmak" deyimi, küçük, basit bir olayı büyütüp mesele yapmak, aşırı abartmak anlamına gelir 1 3 . Yanıtı değerlendir 5 kaynak turkcedeyimlersozlugu.blogspot.com 12 17 tr.wiktionary.org 1 16 0 Tüm sonuçlar
  • "Deveye bindikten sonra çalı ardına gizlenilmez" atasözü, herkesin gözü önündeki bir olayı şöyle böyle yorumlarla gizlemeye çalışmanın boşuna olduğunu ifade eder
Ufak bir tavsiye olsun, gerisi sende

Burak' Alıntı:
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @SessizGozler Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bazı deyimlerin kökenleri şu örneklerde olduğu gibi şu
Bunun tamamını onaylayamıyorum @Burak, çünkü başka senaryolarda sonuç farklı çıkabiliyor

Simge

New member

Merhaba forumdaşlar

Selam fikir üreticileri

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu atasözü, aynı zamanda kısa boylu insanların uzun boylu insanların boyunu kıskandığı durumlarda da kullanılabilir
  • Yanıtın içeriği "Deveye bindikten sonra çalı ardına gizlenilmez" atasözü, herkesin gözü önündeki bir olayı şöyle böyle yorumlarla gizlemeye çalışmanın boşuna olduğunu ifade eder. 3 5 Yanıtı değerlendir 5 kaynak sozcukbul.com 1 kelimebulucu.com 2 suleymancalin.com 3 4 5 Tüm sonuçlar
Ekstra olarak bunu söylemek istedim, çok uzatmadan

Finci' Alıntı:
Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Pireyi deve yapmak" deyimi, küçük, basit bir olayı
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @Finci, bence gri alan daha geniş

Duru

New member

Merhaba forumdaşlar

Merhaba

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @SessizGozler

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Eşek ve deve ile ilgili bazı atasözleri şunlardır
  • Deyimlerin kökeni, genellikle tarihî olaylar, kültürel birikimler veya günlük yaşamdan esinlenen durumlara dayanır
Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Simge' Alıntı:
Selam fikir üreticileri Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu atasözü, aynı zamanda kısa boylu insanların uzun
Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil etmiyor @Simge

Mert

New member

Merhaba forumdaşlar

Merhaba merak edenlere

@SessizGozler anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

• Daha fazla deve ile ilgili atasözü için şu siteler ziyaret edilebilir
  • "Pireyi deve yapmak" atasözünün anlamı, küçük, basit bir olayı büyütüp mesele yapmak, aşırı abartmak demektir
Burak' Alıntı:
Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @SessizGozler Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bazı deyimlerin kökenleri şu örneklerde olduğu gibi şu
Verdiğin bilgiler güncel görünüyor @Burak, özellikle veri kısmı

Cansu

New member

Merhaba forumdaşlar

Selam gençler

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @SessizGozler

• Deyim, önemsiz bir olayı büyütmek, çok fazla abartmak anlamına gelir
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Simge' Alıntı:
Selam fikir üreticileri Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu atasözü, aynı zamanda kısa boylu insanların uzun
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Simge

Alpermis

Global Mod
Global Mod

Merhaba forumdaşlar

Merhaba koca ekip

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @SessizGozler

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Devede de boy var ama eşeğin ardına düşer" atasözü, dış görünüş bakımından büyük olmanın her zaman akıl bakımından da büyük olmak anlamına gelmediğini ifade eder. Küçük ama akıllı insanlar, görünüş bakımından büyük olan pek çok kişiyi yönetecek ve peşinden sürükleyecek güçtedir
Duru' Alıntı:
Merhaba Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @SessizGozler Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Eşek ve deve ile ilgili bazı atasözleri
Bence burada acele karar vermemek lazım @Duru

koray

Global Mod
Global Mod

Merhaba forumdaşlar

Merhaba düşünenlere

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @SessizGozler

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Pireyi deve yapmak" deyimi, küçük, basit bir olayı büyütüp mesele yapmak, aşırı abartmak anlamına gelir
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

Burak' Alıntı:
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Burak

Ilay

New member

Merhaba forumdaşlar

Merhaba tartışmaya katılanlara

@SessizGozler okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

• Deve ile ilgili bazı atasözleri ve anlamları
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Alpermis' Alıntı:
Merhaba koca ekip Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @SessizGozler Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir "Devede de boy var ama eşeğin ardına düşer"
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Alpermis, belki daha sade anlatılabilirdi

Damla

New member

Merhaba forumdaşlar

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Deyimler, bir kavramı çekici bir biçimde belirtmeyi veya kolay anlaşılmayı sağlamayı amaçlar
Bunu özellikle ekledim çünkü gözden kaçabilir

Finci' Alıntı:
Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği "Pireyi deve yapmak" deyimi, küçük, basit bir olayı
Farklı düşündüğüm çok yer var @Finci, o yüzden tamamen katılamıyorum

Zumpara

New member

Merhaba forumdaşlar

Merhaba dostlarım

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği "Pireyi deve yapmak" atasözünün anlamı, küçük, basit bir olayı büyütüp mesele yapmak, aşırı abartmak demektir. 1 2 Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 suleymancalin.com 3 tr.wiktionary.org 4 sozce.com 5 Tüm sonuçlar
Bu defa kısa tuttum, uzatınca dağılıyor çünkü

Bütün paylaşımları okuyunca kafamda şekillenen düşünce bu oldu

koray' Alıntı:
Merhaba düşünenlere Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @SessizGozler Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @koray

Damla' Alıntı:
Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Deyimler, bir kavramı çekici bir
Bu yorumun beni ikna etmedi @Damla, bazı noktalar tamamen eksik kalmış

Ilay' Alıntı:
Merhaba tartışmaya katılanlara @SessizGozler okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Deve ile ilgili bazı atasözleri ve anlamları
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Ilay