Ramdev'in Yanıltıcı Reklam Davasında Yeni Özrü Dünkünden Daha Büyük

KozmikRüya

New member
Mahkeme, modern tıp hakkındaki sözleri nedeniyle Ramdev'e sert tepki gösterdi


Yeni Delhi:

Yoga gurusu Ramdev ve yardımcısı Balkrishna, Patanjali Ayurved Limited'e karşı açılan yanıltıcı reklam davasında Yüksek Mahkeme'nin talimatlarına uymadıkları için bugün gazetelerde kamuya açık bir özür yayınladılar. Patanjali dün de özür diledi ancak mahkeme, uyuşturucunun yanıltıcı reklamları kadar boyutunun olup olmadığını sormuştu.

Bu sabah yayınlanan ilan bir gazete sayfasının dörtte birini kapsıyor ve başlığı “Kamuoyundan Koşulsuz Özür”. “Hindistan Yüksek Mahkemesi önünde devam eden davanın ardından (Yazı Dilekçesi C. No. 645/2022), hem bireysel kapasitemiz hem de Şirket adına, uyumsuzluk veya itaatsizlik nedeniyle koşulsuz olarak özür dileriz. Hindistan Yüksek Mahkemesinin talimatları/emirleri” yazıyordu.

Resim başlığını buraya ekleyin


Bugün gazetelerde yayınlanan özür


“22 Kasım 2023 tarihli toplantı/basın toplantısı düzenlediğimiz için koşulsuz özürlerimizi sunarız. İlanlarımızın yayınlanmasında yapılan hatadan dolayı tüm içtenliğimizle özür dileriz ve bu tür hataların bir daha tekrarlanmayacağına dair tüm kalbimizle taahhüdümüzdür. Uymayı taahhüt ederiz. Sayın Mahkeme'nin talimatlarını ve talimatlarını gereken özen ve azami samimiyetle yerine getireceğimizi ve geçerli kanunlara ve Sayın Hukuk Mahkemesinin/ilgili makamların talimatlarına uymayı taahhüt ederiz. Saygılarımızla, Patanjali Ayurved Limited, Acharya. Balkrishna, Swami Ramdev, Haridwar, Uttarakhand,” notu eklendi.

Dün yayınlanan reklam daha küçüktü ve Ramdev ile Balkrishna'nın isimlerinden özel olarak bahsetmiyordu.

Konuyu dün duyan Adalet Divanı Hima Kohli ve Adalet Amanullah, özrün dikkat çekici bir şekilde yayınlanıp yayınlanmadığını sordu. “Özrünüz dikkat çekici bir şekilde yayınlandı mı? Daha önceki reklamlarınızla aynı yazı tipi ve boyutta mı?” Yargıç Kohli sormuştu.

Ramdev ve Balkrishna adına duruşmalara katılan Kıdemli Avukat Mukul Rohatgi, mahkemeye özrün 10 lakh rupi karşılığında 67 gazetede yayınlandığını ancak mahkemenin kararlı olduğunu söyledi. “Lütfen ilanları kesip bize verin. Büyütmeyin ve bize verin. Biz gerçek boyutunu görmek istiyoruz. Bizim yönümüz bu… Görmek istiyoruz ki ilan verdiğinizde, öyle olsun. Yargıç Kohli, “Bu, onu mikroskopla görmemiz gerektiği anlamına gelmiyor” dedi.

Konu bir sonraki 30 Nisan'da görüşülecek ve Ramdev ile Balkrishna'dan mahkemeye çıkmaları istendi.

Durum Nedir?

Konu, Patanjali'nin 2021'de Coronil adlı ilacı piyasaya sürdüğü ve Ramdev'in bunu “COVID-19 için kanıta dayalı ilk ilaç” olarak tanımladığı Kovid yıllarına kadar uzanıyor. Patanjali ayrıca Coronil'in Dünya Sağlık Örgütü'nden sertifika aldığını iddia etti ancak Hindistan Tabipler Birliği bunu “açık bir yalan” olarak nitelendirdi.

Tıp kurumu ile Patanjali arasındaki çekişme, Ramdev'in allopatinin “aptal ve iflas etmiş bir bilim” olduğunu söylediği bir Habernun viral hale gelmesinin ardından tırmandı. IMA, Ramdev'e yasal bir bildirim gönderdi ve özür istedi. Patanjali Yogpeeth, Ramdev'in iletilen bir WhatsApp mesajından okuduğunu ve modern bilime karşı hiçbir kötü niyeti olmadığını söyledi.

Ağustos 2022'de IMA, gazetelerde 'Alopatinin Yaydığı Yanlış Kanılar: Kendinizi ve Ülkenizi İlaç ve Tıp Endüstrisinin Yaydığı Yanlış Kanılardan Kurtarın' başlıklı bir reklam yayınladıktan sonra Patanjali aleyhine bir imza kampanyası başlattı. Reklamda Patanjali ilaçlarının diyabet, yüksek tansiyon, tiroid, karaciğer sirozu, artrit ve astım hastalarına şifa sağladığı iddia ediliyordu.

Doktorlar topluluğu, “yanlış bilginin sürekli, sistematik ve utanmadan yayılmasının” Patanjali'nin Patanjali ürünlerini kullanarak bazı hastalıkları tedavi etme konusunda yanlış iddialarda bulunma çabalarıyla birlikte geldiğini söyledi.

Geçen yıl 21 Kasım'da Yüksek Mahkeme Patanjali'yi bu tür iddialara karşı uyardı ve ağır para cezaları vermekle tehdit etti.

Mahkeme belgelerine göre Patanjali'nin avukatı, “bundan sonra, özellikle ürünlerin reklamı ve markalanmasıyla ilgili hiçbir yasanın ihlal edilmeyeceğine” dair güvence verdi.

Bu yıl 15 Ocak'ta Yüksek Mahkeme, Hindistan Baş Yargıcı DY Chandrachud'a hitaben imzasız bir mektup aldı ve kopyaları Yargıç Kohli ve Yargıç Amanullah'a işaretlenmişti. Mektupta Patanjali'nin yayınlamaya devam ettiği yanıltıcı reklamlardan bahsediliyordu. IMA'nın avukatı Kıdemli Avukat PS Patwalia da 21 Kasım 2023'teki uyarının ardından mahkeme gazetesi ilanlarını ve mahkeme duruşmasının ardından Ramdev ve Balkrishna tarafından yapılan basın toplantısının metnini gösterdi.

Mahkeme daha sonra Patanjali'den kendisine karşı neden saygısızlık davası açılmaması gerektiği konusunda bir yanıt istedi.

19 Mart'ta mahkemeye Patanjali'nin hakaret bildirimine yanıt vermediği söylendi. Daha sonra Ramdev ve Balkrishna'nın bizzat ortaya çıkmasını istedi. Mahkeme, 2 Nisan'daki duruşmasında Ramdev ve Balkrishna'ya, yanıltıcı reklamlara ilişkin uygun beyanlarda bulunmamaları nedeniyle “kesinlikle meydan okumaları” nedeniyle ağır eleştirilerde bulundu. Ardından gelen özürler, 10 Nisan'da Yargıtay'ın önce medyaya gönderildiği gerekçesiyle reddedildi.

Mahkeme, özürlerinin “içten olmadığını” ve “daha çok göstermelik” olduğunu belirtti. 16 Nisan'daki duruşmada ikiliden özür dileme niyetlerini göstermeleri istendi.
 
Üst